Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Slikklachten bij volwassenen

Problemen met slikken of speekselverlies hebben een grote impact op het welzijn van mensen. Wanneer je moeite hebt met slikken is de kans aanwezig dat je (te) weinig voeding en/of vocht binnenkrijgt. Ook het verslikken kan voor grote problemen zorgen: als je je verslikt komt er voedsel of vocht in de luchtpijp terecht in plaats van in de slokdarm. Een stukje vast voedsel dat in de luchtpijp blijft steken kan tot ademnood of verstikking leiden. Als het voedsel/vocht in de longen terecht komt kan dit longontsteking tot gevolg hebben. Daarom is het van groot belang om hulp in te schakelen bij deze klachten. Wij zijn gespecialiseerd in slikrevalidatie.

Slikstoornissen

Slikken is een ingewikkeld proces waarbij veel spieren in actie moeten komen. Wanneer er iets misgaat in dit proces kan er sprake zijn van een slikstoornis. Dit kan ontstaan door anatomische afwijkingen of neurologische stoornissen.

Anatomische afwijkingen zijn o.a.

• Een tumor in de mond – of keelholte
• Een beschadiging van de tong of de keelwand
• Beschadigingen door operaties in het hoofd- en halsgebied

Neurologische stoornissen zijn o.a.

• CVA (hersenbloeding of herseninfarct)
• Ziekte van Parkinson,
• Multiple Sclerose (MS)
• Amyotrofische lateraal sclerose (ALS),
• Myasthenia gravis
• Spierdystrofie

Behandeling

De behandeling die wij bieden bij slikklachten hangt van verschillende factoren af. Onder andere de oorzaak en de ernst van de klachten en de (fysieke) mogelijkheid van de cliënt om aanwijzingen op te volgen spelen hierin een rol. Logopedische begeleiding bestaat uit indirecte therapie en/of directe therapie. Indirecte therapie bevat voornamelijk het geven van aanwijzingen en adviezen omtrent o.a. de eet- en/of drinkhouding, passende voeding en ondersteunende materialen (bijvoorbeeld een speciale beker). Ook begeleiden wij de directe omgeving van de cliënt indien dit gewenst is. Daarnaast kunnen wij oefeningen met de cliënt doen om de spieren in het hoofd- en halsgebied te stimuleren. Dit is de directe therapie. Wij streven ernaar om de behandeling bij u thuis te laten plaatsvinden. U heeft hiervoor een aan-huis-verwijzing van uw (huis)arts nodig.

 

 

Locaties Logopedisch Centrum Noord