Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Afwijkende mondgewoonten (OMFT)

Veel kinderen gebruiken tijdelijk een speen of hun duim om op te zuigen. Dit is heel normaal bij een baby of een peuter; het geeft een veilig gevoel en zij hebben nog een grote zuigbehoefte. Als kinderen dit wat langer blijven doen kan dit een afwijkende mondgewoonte worden. Afwijkende mondgewoonten zijn gewoonten die een negatieve invloed hebben op de stand van het gebit, het spreken en het gehoor. Naast duimzuigen vallen afwijkend slikken of afwijkend mondademen hier ook onder. Logopedie kan hierbij helpen door middel van de OMFT-behandeling.

Omft-behandeling

Deze ‘oromyofunctionele therapie’ (OMFT) is een intensief oefenprogramma gericht op het optimaal functioneren van de spieren in het mondgebied. De logopedist zal de behandeling afstemmen op het kind. De behandeling kan gestart worden op verschillende leeftijden, afhankelijk van de ontwikkeling van het kind en de ernst van de afwijking. Het doel van deze therapie is het weer in eventwicht brengen van de mondspieren door middel van oefeningen en het afleren van verkeerde reflexen.
Al onze logopedisten hebben de desbetreffende specialisatiecursus afgerond en ruime ervaring met omft-behandelingen.
De therapie is een zeer goede ondersteuning van bijvoorbeeld een orthodontische behandeling. Wij werken daarom ook nauw samen met tandartsen en orthodontisten.

 

 

Locaties Logopedisch Centrum Noord