Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 8.7

Groningen (T) 050 541 91 00
Assen (T) 085 273 32 53
Haren (T) 085 273 32 53

Logopedisch Centrum Noord werkt samen met basisschool De Swoaistee

dinsdag 27 oktober 2020

We werken sinds april van dit jaar samen met basisschool De Swoaistee in Lewenborg. Collega Yvonne Tiggelaar is hier elke maandag om kinderen met stem-, spraak- of taalproblemen te behandelen. 

Logopedie op school heeft veel voordelen, vindt Yvonne. “Samen met de leerkrachten en de intern begeleider kunnen we het kind de zorg bieden die het nodig heeft. Daarnaast kunnen we als professionals gebruik maken van elkaars expertise. Hiermee helpen we samen het kind bij zijn ontwikkeling.”

Leerzaam en leuk
“Tijdens de behandeling doen we vaak spelletjes gericht op spraak- of taalontwikkeling. Zo is logopedie niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk.” Ouders worden, net als bij de andere praktijken van Logopedisch Centrum Noord, betrokken bij de behandeling. Alle communicatie verloopt ook via de ouders.

Gecertificeerde logopediepraktijk
“De behandeling op de school is van dezelfde kwaliteit, als op de andere locaties van Logopedisch Centrum Noord”, benadrukt Yvonne. Het Logopedisch Centrum Noord is een gecertificeerde logopediepraktijk. Onze logopediebehandelingen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Voor meer informatie kunt u ons telefonisch bereiken op 050 – 54 19 100. Mailen mag ook: info@logopedischcentrum.nl.

Telelogopedie; uw behandeling op afstand

vrijdag 16 oktober 2020

Bij Logopedisch Centrum Noord is het ook mogelijk om logopedie te krijgen op afstand. Dit noemen wij telelogopedie. Telelogopedie is het volgen van een logopedische behandeling via beeldbellen. Mocht u niet in de buurt wonen of om een andere reden niet naar de praktijk kunnen komen, dan is dit een mooie uitkomst. Vooral ook nu we u door de coronamaatregelen, bij milde verkoudheidsklachten, niet in onze praktijk kunnen behandelen. 

Onze logopedisten hebben veel ervaring met telelogopedie en kunnen telelogopedie zowel bij volwassenen als kinderen inzetten. De behandeling via telelogopedie wordt afgestemd met uw behandelend logopedist en vergoed door de zorgverzekeraar.

Telelogopedie kan via uw laptop, mobiel of tablet. Hiervoor is een goed werkende internetverbinding nodig. Wilt u meer informatie over telelogopedie? Neem dan gerust contact met ons op!

Wereld TOS Dag; 16 oktober 2020

vrijdag 16 oktober 2020

Vrijdag 16 oktober 2020 is het Wereld TOS Dag. Deze dag willen we graag extra aandacht geven aan taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Onze logopediste Marieke vertelt erover in een video en legt uit hoe logopedie hierbij kan helpen.

TOS is een taalontwikkelingsstoornis die bij veel mensen nog onbekend is. Vaak wordt TOS verward met een taalachterstand. Bij een taalachterstand kan de taalontwikkeling nog verbeteren. Bij een TOS verloopt de taalontwikkeling anders.

Kinderen/jongeren met TOS hebben moeite met het uiten en begrijpen van taal, omdat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Dankzij gespecialiseerde zorg, van bijvoorbeeld een logopedist, kunnen kinderen/jongeren met TOS goed meekomen.

 

Week van de Afasie

dinsdag 13 oktober 2020

Logopedist en afasietherapeut Marissa interviewt mevrouw B. in het kader van de Week van de Afasie.
Mevrouw B. heeft afasie. Afasie is een taalstoornis, die ontstaat door een niet-aangeboren hersenletsel. Het uit zich bij iedereen anders.

Sinds wanneer heeft u afasie en hoe is dat ontstaan?
Sinds 2008, dat is al heel lang geleden. Ik werd wakker en mijn hoofd was heel raar. Ik keek naar de wekker. Ik dacht dat het zes uur was, dus ik dacht: “Ik ga weer liggen.” Toen ging de wekker. Ik wilde wat zeggen tegen mijn man en toen kon ik niet meer praten. Mijn man zei: “Rustig aan, ga je maar even aankleden.” Ik ging naar de badkamer en zag toen dat mijn mond ook scheef was. Toen hebben we de dokter gebeld en moesten we naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik van alles; onderzoeken, medicijnen, enzo. Het bleek dat ik een stolsel had in de hersenen.

Hoe uit de afasie zich bij u? Waar heeft u problemen mee?
Ik kom niet helemaal goed uit mijn woorden, met de woordenschat. In mijn hoofd weet ik wel wat ik wil zeggen, maar dat komt er dan niet goed uit. En soms is ook het schrijven moeilijk, dan haal ik de a en de u bijvoorbeeld door elkaar. Dat is wel frustrerend. Ik zeg nu tegen mensen: “Ik heb afasie”, dan hoef ik het niet meer uit te leggen als het even niet lukt.

Hoe heeft logopedie u geholpen?
Logopedie was wel een openbaring. Als ik niet op een woord kan komen, dan kan ik nu bijvoorbeeld wat uitbeelden. De ander kan het woord zeggen dat ik bedoel. Ook helpt het mij om met omschrijvingen bij het woord te komen, wat ik wil zeggen.

Hoe zou het voor u zijn geweest als u geen logopedie had gehad?
Nou, dan was ik wel heel erg gefrustreerd gebleven. Bij logopedie heb ik geleerd dat ik hulp kan krijgen van de mensen in mijn omgeving. Dat is heel fijn. Mijn familie weet dat ik afasie heb. Als ik heel moe ben, dan gaat het soms even niet; het praten. Dan zegt mijn familie: “Geeft niks, doe maar rustig aan.” Ik kan er zo mee leren leven en heb het geaccepteerd. Ik lees nu veel en speel woordspelletjes, zoals Wordfeud en woordzoekers. Ik geniet nu wel weer van alles in het leven.

 

Wilt u meer informatie over afasie of over een logopedische behandeling bij onze praktijk? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer: 050 – 541 91 00 of stuur een mail naar: info@logopedischcentrum.nl

Opstarten behandelingen op locatie

dinsdag 19 mei 2020

Beste cliënten, ouders/verzorgers,

Wij zullen zorgvuldig weer beginnen met het geven van behandelingen op onze praktijklocaties. Waar het nog goed mogelijk is om telelogopedie (behandeling op afstand) te geven, zullen we dat ook blijven doen.
Het is fijn om onze cliënten weer fysiek te kunnen ontmoeten en u bent van harte welkom! Natuurlijk is voorzichtigheid mbt het coronavirus nog geboden. Daarom vragen wij u op de volgende maatregelen te letten als u weer een afspraak heeft op locatie:

⁃ Had u/uw kind/huisgenoot één of meerdere klachten in de afgelopen 24 uur of op dit moment zoals: hoesten, neusverkoudheid, koorts, benauwdheid?

⁃ Heeft u/uw kind/huisgenoot het coronavirus vastgesteld gekregen in de afgelopen 7 dagen? Of bent u in contact geweest met iemand met het coronavirus in de afgelopen 14 dagen?

Indien u één van deze vragen met ja kan beantwoorden, annuleer dan uw afspraak bij de logopedist.

Indien u deze vragen met nee kan beantwoorden, volg dan de volgende maatregelen bij uw afspraak:

⁃ Kom niet te vroeg, loop maximaal 5 minuten vantevoren naar binnen of wacht even buiten.

⁃ Kom zoveel mogelijk alleen/breng uw kind tot aan de wachtkamer. De logopedist komt u/uw kind ophalen. Andere gezinsleden kunnen eventueel buiten wachten.

⁃ Was de handen voor en na de behandeling.

⁃ Schud geen handen.

⁃ Hoest en nies in de elleboog.

⁃ Gebruik papieren zakdoekjes.

⁃ Houd 1,5 meter afstand.

Nieuwe maatregelen rondom het Coronavirus

woensdag 18 maart 2020

Beste cliënten/ouders,

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus gaan snel. Daarom lijkt het ons verstandig om met ingang van donderdag 19-03-2020 over te stappen op telelogopedie. Dit kan in overleg met uw logopedist afgestemd worden.

Aandacht voor TOS tijdens de Dag van de Logopedie

woensdag 4 maart 2020

“In eerste instantie dachten we dat onze jongste zoon een ‘late prater’ was”, vertellen de ouders van Erik. “Maar er bleek meer aan de hand te zijn. Toen Erik als 2-jarige nog maar nauwelijks een paar woorden had uitgesproken, werd door Kentalis een taalontwikkelingsstoornis (TOS) vastgesteld.”

Tijdens de Dag van de Logopedie op vrijdag 6 maart staat het thema TOS centraal. Het is een relatief onbekende stoornis die soms wordt verward met een taalachterstand. Kinderen met TOS hebben moeite met taal, omdat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Hierdoor verloopt hun taalontwikkeling afwijkend in vergelijking met leeftijdgenootjes. De kinderen hebben een normale intelligentie en horen goed.

Goed te behandelen
TOS is blijvend, maar kan wel goed behandeld worden. De ouders van Erik beamen dit. “Tot onze grote vreugde mocht hij als 3-jarige starten op de Taaltrein, een peuter/kleutergroep van Kentalis. Daarna stroomde hij door naar groep 1 van de Tine Marcusschool van Kentalis. Na groep 1 kon hij de overstap maken naar het regulier onderwijs, maar wel met ambulante begeleiding van Kentalis en logopediste Marissa van Logopedisch Centrum Noord.”

Adviezen voor thuis
Logopedische behandeling is erg belangrijk bij TOS. De behandeling wordt altijd afgestemd op de omgeving van het kind. De logopedist geeft adviezen mee voor thuis om de communicatie tussen de omgeving van het kind – en het kind zelf – zo goed mogelijk te laten verlopen.

Meedoen wordt makkelijker
De logopedist helpt bij het verbeteren van het functioneren van het kind in zijn totaliteit. Door de behandeling leert het kind anderen beter begrijpen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om mee te doen in dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld het spelen met leeftijdsgenootjes, kringgesprekken op school of activiteiten in de vrije tijd.

Trots op de resultaten
Erik is inmiddels 8 jaar. “Hij doet het supergoed in groep 4. In één op één gesprekken met ons kletst hij ons de oren van het hoofd. Wij genieten volop als hij meezingt met liedjes. Hij ging altijd met plezier naar Marissa, maar op dit moment gaat het zo goed met hem dat de wekelijkse logopedie is gepauzeerd. Door de adviezen van Marissa en van zijn ambulante begeleiders, kan hij zich steeds beter redden. Wij zijn ontzettend trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt. Mochten we in de toekomst merken dat hij qua logopedie wat extra hulp nodig heeft, dan zullen we zeker weer bij Marissa aankloppen!”

Kinderen met TOS:

  • leren hun moedertaal langzaam en moeizaam;
  • kunnen klanken en woorden moeilijk onthouden;
  • hebben moeite met de grammatica;
  • vinden omgaan met emoties lastig;
  • hebben moeite met plannen.

Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over TOS, neem dan gerust contact met ons op via ons telefoonnummer: 050-5419100 of stuur een mail naar info@logopedischcentrum.nl

Wil je bij ons werken?

woensdag 8 januari 2020

Het Logopedisch Centrum Noord is een allround logopediepraktijk met locaties in Groningen, Haren en Assen. Cliënten van jong tot oud met diverse hulpvragen zijn bij ons welkom. Onze logopedisten zijn up-to-date en hebben verschillende specialisaties. Lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons team? Zou je meer informatie willen over werken bij ons in de praktijk? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met praktijkcoördinator en logopedist Annelot Sipkes.
Telefoonnummer: 06-23610390/050-5419100
E-mailadres: a.sipkes@logopedischcentrum.nl

Gelukkig nieuwjaar!

dinsdag 7 januari 2020

Namens ons hele team wensen wij u een heel voorspoedig en gezond 2020 toe! Ook dit jaar staan wij weer met een frisse blik voor u klaar!

LCN blijft zorg bieden!

zondag 15 maart 2020

Beste cliënten, ouders en anderen,
 
Het Logopedisch Centrum Noord blijft open; we willen graag de logopedie behandelingen aan blijven bieden. We nemen daarbij alle voorzorgsmaatregelen in acht en we hopen dat u dat ook doet. Wij geven geen handen, wassen veel onze handen, behandelen niet bij (hoest) klachten en maken extra vaak de deurknoppen, tafels en materialen schoon. Zo dragen wij eraan bij om het coronavirus het hoofd te bieden.
 
Daarnaast bieden we nu ook behandeling-op-afstand aan. De logopedist kan u daar meer over vertellen. Neem gerust contact op. 
 
Hartelijke groet,
 
Team LCN

Logopedist gezocht!

dinsdag 5 november 2019

Wij zoeken een enthousiaste logopedist vanwege zwangerschapsverlof van een van onze logopedisten. Het gaat om de maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. Dit betreft ongeveer 24 uur. De start is na de kerstvakantie. De locaties liggen in Groningen en Haren. Na de vervanging vanwege zwangerschapsverlof is er een mogelijkheid tot een vaste baan vanwege geplande veranderingen/uitbreiding in de organisatie.

Logopedische zorg bieden waarbij het welzijn van de cliënt centraal staat is voor ons het belangrijkste uitgangspunt. Wij werken volgens de hoogste kwaliteitseisen (HCA gecertificeerd).

Cliënten waarderen onze manier van werken met een 8.7. Over onze uitgangspunten, de kwaliteit, ons team en de uitstraling kun je lezen op onze website: www.logopedischcentrum.nl

Spreekt dit je aan? Dan ontvangen wij graag je motivatiebrief en CV (uiterlijk maandag 11 november).
Deze kun je mailen naar: a.sipkes@logopedischcentrum.nl

Voor meer informatie kun je bellen met Annelot Sipkes, praktijkcoördinator (050-5419100 / 06-23610390).
De kennismakingsgesprekken zullen zo snel mogelijk gepland worden.
We zien uit naar je reactie.

Nieuwe vestiging in Groningen: CBS ‘t Kompas

vrijdag 21 juni 2019

II Nieuwe vestiging II
In juni openden wij de deuren van onze nieuwe vestiging in Groningen op CBS ’t Kompas (Lewenborg). We zijn een mooie samenwerking aangegaan met de school waarin we gebruik maken van elkaars expertise. Collega Annelot behandelt hier op de dinsdagochtend. Van harte welkom!

 

Vrijwillige audit gehaald!

maandag 27 mei 2019

Wauw! Wat zijn wij blij dat wij vandaag opnieuw de vrijwillige audit hebben gehaald! Dit betekent dat wij werken volgens de hoogste kwaliteitseisen. Dank aan de logopedisten die zich elke dag opnieuw inzetten voor de beste zorg: jullie hebben een geweldige prestatie geleverd. En ook dank aan de cliënten, verwijzers en zorgverzekeraars voor het vertrouwen in ons!

Logopedie en autisme: de moeder van Ivan aan het woord

woensdag 6 maart 2019

Vandaag, 6 maart, is de Europese Dag van de Logopedie. Het thema van dit jaar is de begeleiding van cliënten met autisme. Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben moeite met communiceren. Ze vinden het lastig om contacten met anderen te leggen. Dit merk je al bij heel jonge kinderen. Een logopedist kan hierbij ondersteunen. In onze praktijk zien wij veel kinderen met autisme. Ivan (bijna 3 jaar) is hier één van. Hij is in behandeling bij Marissa Vrieze. Zijn moeder vertelt wat logopedie voor hen betekent:

(meer…)

Nieuwe specialisatie in de praktijk: SI-therapeut

donderdag 28 februari 2019

Ruiken, proeven, horen, zien, voelen…..We krijgen de hele dag door prikkels binnen via onze zintuigen. Al die zintuigen werken samen om ervoor te zorgen dat we goed reageren op onze omgeving. Deze prikkelverwerking wordt ook wel ‘sensorische informatieverwerking’ (SI) genoemd. Collega Rimmie Panneman (preverbaal logopedist) heeft de opleiding ‘Anders Kijken naar Kinderen’ begin 2019 afgerond en is officieel geregistreerd SI-therapeut.

(meer…)

Stotterspecialist: Annelot Sipkes

woensdag 27 februari 2019

In 2018 werd collega Annelot Sipkes officieel ‘stotterspecialist’. Zij behandelt voornamelijk kinderen die stotteren. Hiervoor heeft zij verschillende opleidingen afgerond:

“De leeftijd van het kind is belangrijk om te bepalen welke stottertherapie ik in zet. De cursussen die ik heb gevolgd richtten zich op twee verschillende doelgroepen: kinderen in de basisschoolleeftijd en jonge kinderen (tot 6 jaar). Beide groepen vragen weer om een andere aanpak. Bij de jonge kinderen staat het coachen van de ouders centraal. Ik leer ze hoe ze hun stotterende kind het beste kunnen benaderen. Hier kan ik bijvoorbeeld de DCM-therapie (Demands and Capacities Model) voor inzetten. Deze therapie richt zich op het verminderen van de factoren die het stotteren in stand houden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan andere leden in het gezin van het stotterende kind die een hoog spreektempo hebben. Daarnaast werk ik bij deze therapie aan de eigen capaciteiten van het kind.

(meer…)

Het Logopedisch Centrum Noord bestaat 30 jaar!

vrijdag 1 februari 2019

Op 1 februari 1989, dertig jaar geleden, nam Sjoukje een kleine logopediepraktijk in Lewenborg over. Net afgestudeerd als logopedist, vol ambities en met een missie. Nog steeds is zij trotse eigenaar van een praktijk die zich in al die jaren enorm heeft ontwikkeld. Van een eenmansbedrijf uitgegroeid naar een familiebedrijf met een team vol enthousiaste logopedisten, en van 1 locatie in Lewenborg naar 10 locaties in Groningen en Drenthe! Maar wat altijd is gebleven: het is een plek waar de cliënt echt gezien wordt en centraal staat. Daar is het 30 jaar geleden mee begonnen, en dat zal zo blijven. Dit is wat zin geeft aan ons werk. En daar proosten wij vandaag op!

(meer…)

Kerstvakantie

vrijdag 21 december 2018

Het einde van het jaar is in zicht en vandaag begint de kerstvakantie voor alle kinderen. In de praktijk sluiten we samen het jaar 2018 goed af. Wij wensen iedereen heel fijne feestdagen toe! De kerst vieren wij thuis met familie, en tussen kerst en oud & nieuw is de praktijk gesloten. In het nieuwe jaar staan wij weer voor u klaar. Hartelijk groet, team Logopedisch Centrum Noord.

Uw privacy is onze zorg!

dinsdag 22 mei 2018

Uw privacy is onze zorg!

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Dit klinkt heel spannend, maar valt best mee. Uw veiligheid en privacy hebben wij altijd al heel belangrijk gevonden. Daarom verandert er voor u als (bestaande) cliënt niet zoveel. We willen graag dat u weet dat we zorgvuldig omgaan met uw persoonlijke gegevens. Hoe we dat doen hebben we duidelijk op papier gezet. Deze privacyverklaring leest u op onze website. Mocht u nog vragen hebben nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. We staan graag voor u klaar!

Dag van de Logopedie: Ondersteunende Communicatie

dinsdag 6 maart 2018

Vandaag, op 6 maart, is de Europese Dag van de Logopedie. Het thema van dit jaar is ‘Ondersteunende Communicatie’. Als je niet of nauwelijks kunt spreken betekent het niet dat je niets te zeggen hebt. Ook de ruim half miljoen kinderen en volwassenen in Nederland die zich via spraak niet (meer) kunnen uitdrukken hebben behoefte aan communiceren. Door andere communicatiemiddelen en -vormen te gebruiken kunnen zij zich toch uiten. Veel mensen weten niet dat de logopedist daarbij kan helpen. Ook binnen het LCN werken onze logopedisten met ondersteunende communicatie. (meer…)

Locaties Logopedisch Centrum Noord