Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Wil je bij ons komen werken?

dinsdag 31 augustus 2021

Logopedisch Centrum Noord is een dynamische allround logopediepraktijk met locaties in Groningen, Haren en Assen. Cliënten van jong tot oud met diverse hulpvragen zijn bij ons welkom.
Logopedische zorg bieden waarbij het welzijn van de cliënt centraal staat is voor ons het belangrijkste uitgangspunt. Wij werken volgens de hoogste kwaliteitseisen (HCA gecertificeerd). Cliënten waarderen onze manier van werken met een 9.2.
Wij vinden het belangrijk dat onze logopedisten up-to-date blijven en bieden daarom de mogelijkheid om door te ontwikkelen als logopedist. We hebben verschillende specialisaties in ons team. 
Lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons team? Zou je meer informatie willen over werken bij ons in de praktijk? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met praktijkcoördinator en logopedist Annelot Sipkes.
Telefoonnummer: 06-23610390/050-5419100
E-mailadres: a.sipkes@logopedischcentrum.nl

Maak kennis met Marissa

dinsdag 24 augustus 2021

Met onder andere specialisaties op het gebied van preverbale logopedie en de ouderenzorg helpt Marissa mensen met uiteenlopende logopedische problemen. “Ik help hele jonge kinderen en ouderen met logopedie. Deze afwisseling maakt mijn werk zo leuk”, laat Marissa weten.

Afwisseling is ook wat Marissa energie geeft. Daarom gaat ze vanaf september haar werk bij Logopedisch Centrum Noord combineren met een baan als docent logopedie aan de Hanzehogeschool in Groningen. “Maar ik blijf wel hoor”, geeft Marissa aan als ze over haar nieuwe uitdaging vertelt. “Op de dinsdagochtend en woensdag blijf ik in de praktijk werken. Ik ga me vooral bezighouden met afasiebehandelingen, behandeling aan mensen met Parkinson en mensen met andere spraak- en slikproblemen. Ook voor preverbale logopedie aan hele jonge kinderen met eet- en drinkproblemen blijf ik inzetbaar.”

Marissa vindt het fijn dat ze haar baan als logopedist kan combineren met het docentschap. “Zo kan ik zorgen voor een goede aansluiting van de opleiding op de praktijk. Het omgekeerde geldt ook; als docent moet ik up-to-date blijven en deze kennis kan ik ook weer toepassen bij Logopedisch Centrum Noord.”

Ervaren en ondernemende logopedist gezocht!

dinsdag 10 augustus 2021

Ervaren en ondernemende logopedist gezocht voor 4 dagen in Groningen en Assen, met de optie om deel uit te maken van het MT en te onderzoeken of partnerschap aantrekkelijk is.

Voor het Logopedisch Centrum Noord zijn wij op zoek naar een ervaren logopedist die toe is aan een volgende professionele stap. Wij bieden een vaste baan voor minimaal 4 dagen op locaties in Groningen en Assen.

Je komt te werken in een professioneel team van deskundige logopedisten en je kunt deel uit maken van het Management Team (MT). Binnen enkele jaren wordt de praktijk omgezet naar een maatschap; je kunt de ambitie onderzoeken om met een aantal collega’s een maatschap te gaan vormen vanuit een ‘ingroeimodel’. Vanuit het MT kun je dan doorgroeien naar het partnerschap binnen de praktijk.

Wij bieden een vaste baan in een leuk team met professionele samenwerkingspartners, pensioenopbouw, bovenwettelijke vakantiedagen en goede ontwikkelmogelijkheden.

Voor meer informatie over de praktijk kun je kijken op www.logopedischcentrum.nl

Je kunt ook bellen met Annelot Sipkes, logopedist en MT-lid (praktijkcoördinator): 06-51664366.

De gesprekken staan gepland op 24 augustus; we ontvangen graag je sollicitatiebrief met CV voor 20 augustus t.a.v. Annelot Sipkes per email naar: info@logopedischcentum.nl

Een referentenonderzoek en het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) maken onderdeel uit van de procedure.

Mocht je geen ambitie hebben om in het MT te komen, maar ben je wel op zoek naar een vaste baan met goede voorwaarden voor 3-4 dagen, neem dan ook gerust contact met ons op. We zijn een groeiend bedrijf met veel mogelijkheden.

Maak kennis met Marieke

vrijdag 6 augustus 2021

Marieke werkt als allround logopedist bij Logopedisch Centrum Noord. Met haar behandelingen helpt ze cliënten met uiteenlopende logopedische problemen. “Op dit moment behandel ik een cliënt die werkt als stemactrice. Zij spreekt professionele voice-overs in. Samen zijn wij aan de slag gegaan met het verbeteren van haar stemkwaliteit.”

“Inzicht en oefening zorgen ervoor dat ik meer controle heb over mijn ademhaling”, geeft stemactrice Hilda aan. “Mijn mondspieren zijn door logopedie soepeler geworden en ik weet nu hoe ik mijn stem een juiste warming-up kan geven. Als ik nu ook maar iets gespannen raak, let ik direct op mijn ademhaling en doe ik oefeningen die ik heb geleerd bij logopedie.”

“De behandeling en de ademhalingsoefeningen kunnen cliënten ook meer zelfvertrouwen geven”, vertelt Marieke. “Dat is een mooi bijkomend voordeel.” Hilda beaamt dit: “Doordat ik meer controle kan nemen over mijn adem en stem, krijg ik ook meer controle over mijn performance. Marieke heeft mij respectvol gecoached en aangemoedigd om mij persoonlijk te ontwikkelen. Hierdoor voel ik mij meer zelfverzekerd.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto: Marieke aan het werk met Manuele Larynx Facilitatie (MFL).

Maak kennis met Rimmie

vrijdag 2 juli 2021

Rimmie werkt voornamelijk als preverbaal logopedist bij Logopedisch Centrum Noord. Dit houdt in dat zij zich bezighoudt met logopedie aan jonge kinderen met eet- en drinkproblemen. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts. Bijvoorbeeld een kinderarts of de maag-darm-leverarts.

“Het is aan mij om te achterhalen waarom kinderen niet eten en drinken. Soms lukt dat, maar soms is het ook niet te achterhalen. Dan moet je gewoon dealen met dat ze niet willen, niet kunnen of niet durven eten. Er zijn veel verschillende manieren om deze kinderen hierbij te helpen. Dit doe ik eigenlijk altijd in de thuissituatie. Eten is zoiets fundamenteels. Als je een kind voor de behandeling uit de vertrouwde omgeving haalt, wordt het vaak nog lastiger.
Tegenwoordig gebruik ik in de behandeling bij peuters vaak mijn koffertje. In dit koffertje heb ik allemaal bakjes met eten. Ik laat eerst eten zien wat het kind wel lust. Van daaruit maak ik een reeks met eten dat qua kleur en vorm op elkaar lijkt. In het begin is het naar eten kijken al heel spannend voor deze kinderen. De volgende stap is om het eten uit het bakje te halen en zo bouw ik dat heel langzaam op. Hierdoor gaan kinderen desensibiliseren. Ze worden minder gevoelig voor eten dat ze niet kennen en eigenlijk ook niet willen kennen. Op een gegeven moment merk je dat ze wel een stukje in hun mond durven te doen, maar het er daarna ook weer uithalen. Voordat iemand het doorslikt, ben je al heel wat stapjes verder. Het is echt een kwestie van wennen, proberen en oefenen. Hierbij betrek ik ook de ouders. Het is de kunst om ouders elk klein stapje te laten zien.”

 

Waarom gebaren helpen bij kinderen met een spraak- en taalachterstand. Rimmie vertelt…
“Bij alle jonge kinderen waarbij ik van tevoren weet dat ze een spraak- en taalachterstand hebben, gebruik ik behalve taal ook gebaren. Door gebaren te maken, zijn kinderen sneller op mij gericht. Hierdoor krijgen ze meer mee van de taal die ik aanbied. Op het moment dat ik gebaren maak, praat ik ook in kortere zinnen. Automatisch gebruik ik alleen de woorden die belangrijk zijn en praat ik ook langzamer. Het kind heeft daardoor meer tijd om de taal in zich op te nemen én hij zal de taal ook makkelijker overnemen.
Verder lokt de grove motoriek de fijne motoriek uit. Laat je bijvoorbeeld kinderen die stotteren bewegingen maken, dan gaat het praten ook makkelijker. Voor de meeste kinderen is het gemakkelijker om een gebaar te maken, omdat het een grovere beweging is. We passen gebaren toe in de logopedie en helpen ook ouders om de gebaren te gebruiken. Het kind krijgt dankzij de gebaren eerder mogelijkheden om zichzelf te uiten.”

Logopedist voor Groningen gezocht!

dinsdag 22 juni 2021

Wij zoeken uitbreiding voor ons vaste team logopedisten en zoeken daarom een enthousiaste logopedist die ons team op korte termijn komt versterken. Bij voorkeur heb je ervaring in de vrije vestiging.
Je werkt op verschillende locaties voor allereerst drie dagen in de week. Uitbreiding in de toekomst is mogelijk. We bieden een vast contract, goede verdiensten en een pensioenvoorziening!

Logopedische zorg bieden waarbij het welzijn van de cliënt centraal staat is voor ons het belangrijkste uitgangspunt. Wij werken volgens de hoogste kwaliteitseisen (HCA gecertificeerd).
Cliënten waarderen onze manier van werken met een 9.2. Over onze uitgangspunten, de kwaliteit, ons team en de uitstraling kun je lezen op onze website: www.logopedischcentrum.nl

Spreekt dit je aan, ben je op zoek naar een vaste baan en beschikbaar per 1 september? Dan ontvangen wij graag je motivatiebrief en CV (uiterlijk 5 juli).
Deze kun je mailen naar: a.sipkes@logopedischcentrum.nl

Voor meer informatie kun je bellen met Annelot Sipkes, praktijkcoördinator (050-5419100)
De kennismakingsgesprekken staan gepland op 8 juli.
We zien uit naar je reactie.

Maak kennis met Annelot van Logopedisch Centrum Noord

vrijdag 4 juni 2021

Grote kans dat je Annelot aan de lijn krijgt, wanneer je Logopedisch Centrum Noord belt. Annelot is praktijkcoördinator. Daarnaast behandelt zij ook nog steeds cliënten.

“Tijd nemen voor onze cliënten vind ik erg belangrijk. Tijdens de behandeling, maar ook wanneer mensen met onze praktijk bellen. Daarom ben ik een deel van mijn tijd hiervoor vrij geroosterd. Dat kan omdat wij een grotere praktijk zijn. Als mensen bellen, nemen wij samen de hulpvraag door en soms kan ik direct al tips en adviezen geven, waarmee mensen aan de slag kunnen. Een ander voordeel van een grote praktijk is, dat wij veel expertise in huis hebben. Wij investeren veel in de ontwikkeling van onze logopedisten, zodat cliënten bij ons kunnen rekenen op een succesvolle behandeling volgens de nieuwste inzichten en de allerhoogste kwaliteitseisen.

Zelf haal ik ook nog steeds veel plezier uit het behandelen. Mijn specialisme is het toepassen van manuele larynxfacilitatie. Hierbij worden de spieren rond het strottenhoofd, de nek, kaak en mondbodem gemasseerd en gestretcht. Deze behandeling pas ik vaak toe bij mensen met stemproblemen. Vaak worden zij naar ons doorverwezen door de KNO-arts. Samen met de cliënt werken aan een oplossing; dat vind ik erg leuk om te doen.”

Nieuwe stagiaire LCN

vrijdag 26 maart 2021

Sinds februari is er bij ons in de praktijk een nieuwe stagiaire gestart! Zij stelt zich graag aan u voor.


Ik ben Lisa en ik ben 24 jaar oud. Ik zit momenteel in het vierde studiejaar van de opleiding Logopedie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik woon op kamers in Groningen en in mijn vrije tijd vind ik het leuk om te winkelen, piano te spelen en tijd door te brengen met mijn vriendinnen en familie.
Ik loop stage bij Logopedisch Centrum Noord tot en met juni 2021 onder begeleiding van logopedisten Annelot Sipkes & Marissa Vrieze in het gezondheidscentrum in Lewenborg. Ik heb het tot nu toe erg naar mijn zin! Ik vind het ontzettend leuk om de geleerde theorie nu in de praktijk te mogen brengen! Ik zal gaandeweg steeds meer behandelingen uitvoeren en cliënten onder mijn hoede krijgen. Ik kijk er naar uit om veel kennis en ervaring op te doen zodat ik me kan ontwikkelen tot een goede logopediste! 

PROMPT: nieuwe techniek bij spraakproblemen

dinsdag 23 maart 2021

In maart hebben onze logopedisten Yvonne en Marissa de cursus PROMPT succesvol afgerond. PROMPT is een techniek die wordt toegepast bij kinderen en volwassenen met spraakproblematiek.

Klanken voelen                                                
PROMPT staat voor Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets. Het is een behandelmethode waarbij wij door specifieke aanrakingen aan het hoofd, de wangen, de kaken, de mond en de kin, de cliënt laten voelen hoe spraakklanken geproduceerd kunnen worden.

PROMPT voor kinderen en volwassenen
Voor kinderen kan PROMPT een waardevolle ondersteuning zijn in de spraak-en taalontwikkeling en bij het aanleren van spraakklanken. Wij kunnen deze techniek ook toepassen bij volwassenen. Bijvoorbeeld bij het opnieuw vormen van spraak na een hersenletsel.

Meer weten?
Wilt u meer weten over PROMPT? Neem gerust contact met ons op.

LCN verwelkomt 2 nieuwe logopedisten!

vrijdag 12 maart 2021

Graag stellen wij 2 nieuwe logopedisten uit ons team aan u voor: Nienke Hofman en Gerlin Koops-Smelt.


Nienke Hofman houdt van de variatie bij Logopedisch Centrum Noord.
Communicatie lijkt zo vanzelfsprekend. Maar Nienke weet dat dit niet voor iedereen geldt. “Juist dit inspireert mij en daagt mij uit om op zoek te gaan naar passende mogelijkheden binnen logopedie, om zo de communicatie te bevorderen.” Nienke werkt sinds januari 2021 bij LCN.

Ze heeft een gevarieerde baan. Ze ziet cliënten in de praktijk in Lewenborg in Groningen, bij een school in Haren en in de praktijk aan de Brunelstraat in Assen. Daarnaast ziet Nienke ook kinderen van het AZC in Assen  en vanaf maart start ze op Kindcentrum De Lichtbaak in Assen. Een heel verschil met haar vorige baan, waar ze alleen online logopedie aanbood. “Werken in een praktijk past beter bij mij omdat ik mensen dan fysiek kan zien. Het maakt de behandeling voor mij persoonlijker. Zelf vind ik het werk ook creatiever, omdat ik nadenk hoe ik de behandeling kan inrichten zodat deze het beste aansluit bij de cliënt.”

Logopedie moet vooral leuk zijn
Vooral bij kinderen vindt ze dit elke keer weer een uitdaging. Logopedie hoeft niet per se aan tafel vindt Nienke. “Je hebt ook kinderen die het leuk vinden om wat actiever te zijn, daar pas ik mijn behandeling graag op aan. Het moet vooral leuk zijn om met taal bezig te zijn. Dat kan juist heel goed met een creatief taalspel.”

Met handen en voeten
Haar bevlogenheid en enthousiasme helpen haar ook bij het aanbieden van logopedie aan kinderen die in het AZC wonen. Dit vraagt nog wat extra van haar creativiteit. “Het is eerst vaak een zoektocht hoe je elkaar het beste kunt begrijpen. Soms communiceren we met handen en voeten”, vertelt Nienke lachend. “Pas als je elkaar begrijpt, kun je samen werken aan de ontwikkeling. Ook kan ik gebruikmaken van de tolktelefoon. De verschillende culturen met eigen gewoonten en eigen taal, vind ik erg fascinerend. “Ik vind het een hele unieke en bijzondere doelgroep.”

Maatwerk
Vooral de variatie aan doelgroepen maakt dat Nienke haar werk bij Logopedisch Centrum Noord leuk en uitdagend vindt. “Logopedie is voor mij iets wat we samen doen. Ik vind het belangrijk om de cliënt én zijn/haar omgeving te betrekken bij de behandeling. Elke behandeling is maatwerk.”


Nieuwe medewerker Gerlin Koops-Smelt over het werken bij Logopedisch Centrum Noord.
“Ik ben echt heel blij dat ik bij het Logopedisch Centrum Noord ben komen werken. Ik kan nu weer werken met voor mij de leukste doelgroep”, vertelt Gerlin enthousiast. Zij versterkt sinds een aantal maanden het team van logopedisten. Gerlin werkt een dag in de praktijk aan de Molenstraat in Assen en een dag bij de multifunctionele accommodatie Het Schakelveld. Hier geeft zij logopedie aan kinderen van het speciaal onderwijs. “Dat is echt wel mijn ding.”

Gerlin heeft zich gespecialiseerd in bijzondere doelgroepen. Ze volgde een cursus logopedie bij downsyndroom en heeft veel ervaring met de behandeling van kinderen met autisme en andere syndromen.

Uitdagende doelgroep
De afwisseling tussen de reguliere doelgroepen en de kinderen spreekt haar aan. Toch geeft het werken met de kinderen van het speciaal onderwijs het werk voor haar nog iets extra’s. “Ik vind het echt een hele uitdagende doelgroep. Vooral hun onbevangenheid. Hierdoor stel ik mijn doelen ook anders; in veel kleinere stappen. Geen enkele behandeling is hetzelfde. Ik heb geleerd om veel creatiever te werken. En het leuke is dat ik dat ook bij mijn andere behandeling heel goed kan toepassen.”

Non-verbaal en verbaal
Bij de kinderen van het speciaal onderwijs is Gerlin heel erg met de basis bezig. “Sommige laagontwikkelende kinderen communiceren nog nauwelijks. Tijdens logopedie richt ik mij dan heel erg op de communicatieve voorwaarden, zoals het oogcontact maken en het benoemen van de dingen die we doen. Om taal te ondersteunen, gebruik ik ook veel gebaren tijdens de behandeling. Het is echt afwisselen tussen non-verbale en verbale communicatie.”

Communicatie is de basis
“Ik denk dat communicatie de basis is in ieders leven. Het helpt je om je te uiten en te vertellen hoe je je voelt en wat je wilt. Ik vind het dan ook heel mooi om te zien dat kinderen zich ontwikkelen en op een gegeven moment wel iets duidelijk kunnen maken. En vooral ook; dat anderen hun kunnen begrijpen. Je ziet ze dan ook veel blijer worden, omdat ze zich zekerder voelen en beter snappen wat er om hun heen gebeurt.”

 

Dag van de Logopedie in teken van e-health

vrijdag 5 maart 2021

Dit jaar staat de dag van de logopedie, zaterdag 6 maart, in het teken van e-health. E-health wordt steeds vaker toegepast in de zorg. Ook bij Logopedisch Centrum Noord. De meest bekende vorm is telelogopedie. De logopedische behandelingen worden dan via beeldbellen gegeven. Een uitkomst tijdens de coronacrisis. Maar volgens logopedist Marissa Vrieze is dat niet het enige voordeel.

Nieuwe mogelijkheden
Telelogopedie biedt nieuwe mogelijkheden. “We hebben het bijvoorbeeld een tijdje heel druk gehad en moesten mensen op een wachtlijst plaatsen. Soms had een logopedist nog wel ruimte op een dag voor een behandeling, maar was een fysieke afspraak door de reistijd tussen locaties niet mogelijk. In overleg met de cliënt kon de behandeling toch starten, maar dan via telelogopedie.”

Direct helpen
Ter illustratie vertelt Marissa over de casus van een jongeman van 26 jaar. Ook hij startte zijn behandeling via telelogopedie. “Hij had problemen met de articulatie. Dit zorgde steeds vaker voor vervelende situaties tijdens zijn stage en werk. Voor hem was het erg fijn dat hij direct kon starten met de behandeling. Eigenlijk waren we samen heel fanatiek aan het oefenen tijdens het beeldbellen en hij kon het direct toepassen in zijn werk. Dat werkte heel goed voor hem. Voor ons is het ook fijn dat we iemand direct kunnen helpen.”

Beeldbellen
Feit blijft natuurlijk dat telelogopedie uitkomst biedt wanneer een behandeling door de coronamaatregelen niet door kan gaan. “Eerder dachten we daar nooit over na. Als ik of het kind verkouden was, ging de afspraak gewoon door. Nu kan dit niet en kiezen we voor beeldbellen. Sinds corona is het online overleg niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hierdoor zijn we er ook aan gewend dat je elkaar op beeld ziet. Dat maakt de stap naar telelogopedie ook makkelijker.”

Veranderende rol
Bij de toepassing van telelogopedie bij kinderen ziet Marissa haar rol veranderen in een coachende rol. De verantwoordelijkheid ligt meer bij de ouders; hun rol wordt groter. Ouders zijn meer betrokken en gedreven om samen met hun kind te oefenen. Marissa vindt dit een positieve ontwikkeling. “Het past goed bij wat wij als logopediepraktijk belangrijk vinden. Ons doel is dat mensen beter kunnen participeren in de maatschappij.”

 

 

Handreiking verkouden kinderen

vrijdag 19 februari 2021

Is uw kind verkouden? Of heeft u zelf klachten die passend kunnen zijn bij het Coronavirus? Dan kan de logopedische behandeling niet fysiek doorgaan. U kan met uw logopedist overleggen over andere mogelijkheden om de behandeling door te laten gaan (telelogopedie). Voor meer informatie over wanneer uw kind thuis moet blijven, kijk op: https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

Samenwerken voor goede logopedie; contact met ouders is tijdens lockdown intensiever

dinsdag 9 februari 2021

Tijdens de lockdown gaat Jazzlyn net als vele andere kinderen niet naar school. Haar logopedie gaat wel door. Haar ouders werken hiervoor samen met logopediste Molin van Logopedisch Centrum Noord. “Het is fijn dat ouders het belang van logopedie inzien. Ik probeer zo flexibel mogelijk te zijn en op afstand te helpen. Elke week stuur ik opdrachten per post en een instructie via de mail.”

Contact met ouders is intensiever
“We zijn ontzettend blij dat wij elke week via mail en post een aantal opdrachten toegestuurd krijgen”, laat de moeder van Jazzlyn weten. Jazzlyn gaat naar het speciaal onderwijs. Normaal haalt Molin haar uit de klas en gaan ze samen oefenen. Via een schriftje is er dan contact met de ouders. Het contact met de ouders is nu intensiever. “De ouders hebben een grotere rol gekregen in de logopedie-ontwikkeling.”

De ouders van Jazzlyn plannen een vast moment per week voor logopedie. “Wij sturen Molin elke week een verslagje met foto’s en/of filmpjes van Jazzlyn haar harde werken”, vertelt moeder. Ze is erg tevreden over de samenwerking. “We houden goed contact met elkaar. Zo kunnen we Jazzlyn ondersteunen tijdens deze periode.”

Filmpjes sturen, successen delen
“Bijsturen is soms wel lastig, omdat je de kinderen zelf niet ziet”, geeft Molin aan. “Ik vind het daarom heel fijn dat haar ouders mij goed op de hoogte houden. Laatst kreeg ik een filmpje waarin te zien is hoe ze samen oefenen met een zinnetje en dat het Jazzlyn lukt om het zinnetje goed te zeggen. Dat was heel mooi. Het werken kost me nu dan wel meer tijd, maar ik heb het er graag voor over. De successen van de kinderen; dat is waar ik het voor doe.”

Baby, Peuter en Kleuter Markt: online editie

woensdag 20 januari 2021

Op zaterdag 30 januari is onze collega Rimmie Panneman te vinden bij de online editie van de Baby, Peuter en Kleuter Markt van DNK! Samen met diëtiste Stijn van der Graaf zal zij vanuit het EETteam Assen vragen beantwoorden over niet willen of niet kunnen eten, te veel of te weinig eten of kinderen die helemaal niks lusten.

Verder kun je aanschuiven bij vragenuurtjes met specialisten op het gebied van slaap, communicatie en gezondheidszorg, doe mee aan leuke activiteiten én stel vragen aan een BM-er (Bekende Moeder) tijdens een Q&A.

Lijkt dit je leuk of heb je vragen? Reserveer je gratis tickets via https://bit.ly/2WVR6HJ

Link voor meer informatie: https://www.dnk.nl/agenda-tickets/bibliotheek/baby-peuter-en-kleuter-markt-online-editie/

Logopedie gaat door

dinsdag 15 december 2020

Het Logopedisch Centrum Noord blijft zorg leveren! De behandelingen gaan zoveel mogelijk door. Fysiek als het kan, online (via beeldbellen) als het moet. Voor vragen kunt u direct contact opnemen met uw eigen logopedist of via 050-541 9100.

LCN legt kinderboeken in de ‘december cadeaukast’

dinsdag 1 december 2020

Wij vinden dat ieder kind een mooi cadeautje verdient tijdens Sinterklaas of Kerst, daarom steunen wij graag het initiatief van de Dom Helder Camara school. Op deze basisschool in Beijum kunnen wijkbewoners en sponsors cadeautjes in de ‘december cadeaukast’ stoppen. De school zorgt ervoor dat de cadeautjes terechtkomen bij gezinnen die tijdens de dure decembermaand deze extra steun goed kunnen gebruiken.

Marissa heeft namens het Logopedisch Centrum Noord een aantal mooie kinderboeken in de ‘december cadeaukast’ gelegd. Voorlezen en lezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling, daarom geven wij graag een boek cadeau. Wij wensen de ontvangers veel leesplezier en hopen op blije gezichten bij het uitpakken van de cadeautjes.

Door de coronaregels ziet de decembermaand er dit jaar anders uit. Toch hopen wij dat iedereen er een mooie en speciale feestmaand van kan maken!

 

Logopedist voor Assen en Haren gezocht!

donderdag 5 november 2020

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste logopedist die ons team op korte termijn komt versterken. Bij voorkeur heb je ervaring of affiniteit met moeilijk lerende kinderen, kinderen met autisme en kinderen met een ontwikkelingsachterstand/Downsyndroom.

Je werkt op verschillende locaties en het aantal uren is bespreekbaar en afhankelijk van jouw wensen tussen de 20-28 uur gemiddeld per week. We bieden een vast contract, goede verdiensten, bovenwettelijke vakantiedagen en een pensioenvoorziening!

Werken bij het Logopedisch Centrum Noord? Dit betekent dat je aandacht hebt voor het welbevinden van individuele cliënten, dat je in een leuk en professioneel team werkt en waar persoonlijk contact belangrijk is. Je krijgt bij ons de ruimte om je eigen creativiteit en ideeën uit te werken en jezelf professioneel te blijven ontwikkelen. Je werkt samen met collega’s en belangrijke ketenpartners om zo goed mogelijk zorg te kunnen bieden. Je werkt bij het LCN volgens de hoogste kwaliteitseisen want we zijn HCA gecertificeerd.

Cliënten waarderen onze manier van werken met een 9.2.
Meer informatie over onze uitgangspunten, de kwaliteit, ons team en de uitstraling kun je vinden op de website.

Spreekt dit je aan? Dan ontvangen wij graag je motivatiebrief en CV voor 14 november a.s.
Deze kun je mailen naar: a.sipkes@logopedischcentrum.nl

Voor meer informatie kun je bellen met Annelot Sipkes, logopedist/praktijkcoördinator (0623610390) of Marissa Vrieze, logopedist/afasietherapeut (0638073200).

De kennismakingsgesprekken staan gepland op 17 en 18 november ’s avonds.
We zien uit naar je reactie!

Logopedisch Centrum Noord werkt samen met basisschool De Swoaistee

dinsdag 27 oktober 2020

We werken sinds april van dit jaar samen met basisschool De Swoaistee in Lewenborg. Collega Yvonne Tiggelaar is hier elke maandag om kinderen met stem-, spraak- of taalproblemen te behandelen. 

Logopedie op school heeft veel voordelen, vindt Yvonne. “Samen met de leerkrachten en de intern begeleider kunnen we het kind de zorg bieden die het nodig heeft. Daarnaast kunnen we als professionals gebruik maken van elkaars expertise. Hiermee helpen we samen het kind bij zijn ontwikkeling.”

Leerzaam en leuk
“Tijdens de behandeling doen we vaak spelletjes gericht op spraak- of taalontwikkeling. Zo is logopedie niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk.” Ouders worden, net als bij de andere praktijken van Logopedisch Centrum Noord, betrokken bij de behandeling. Alle communicatie verloopt ook via de ouders.

Gecertificeerde logopediepraktijk
“De behandeling op de school is van dezelfde kwaliteit, als op de andere locaties van Logopedisch Centrum Noord”, benadrukt Yvonne. Het Logopedisch Centrum Noord is een gecertificeerde logopediepraktijk. Onze logopediebehandelingen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Voor meer informatie kunt u ons telefonisch bereiken op 050 – 54 19 100. Mailen mag ook: info@logopedischcentrum.nl.

Telelogopedie; uw behandeling op afstand

vrijdag 16 oktober 2020

Bij Logopedisch Centrum Noord is het ook mogelijk om logopedie te krijgen op afstand. Dit noemen wij telelogopedie. Telelogopedie is het volgen van een logopedische behandeling via beeldbellen. Mocht u niet in de buurt wonen of om een andere reden niet naar de praktijk kunnen komen, dan is dit een mooie uitkomst. Vooral ook nu we u door de coronamaatregelen, bij milde verkoudheidsklachten, niet in onze praktijk kunnen behandelen. 

Onze logopedisten hebben veel ervaring met telelogopedie en kunnen telelogopedie zowel bij volwassenen als kinderen inzetten. De behandeling via telelogopedie wordt afgestemd met uw behandelend logopedist en vergoed door de zorgverzekeraar.

Telelogopedie kan via uw laptop, mobiel of tablet. Hiervoor is een goed werkende internetverbinding nodig. Wilt u meer informatie over telelogopedie? Neem dan gerust contact met ons op!

Wereld TOS Dag; 16 oktober 2020

vrijdag 16 oktober 2020

Vrijdag 16 oktober 2020 is het Wereld TOS Dag. Deze dag willen we graag extra aandacht geven aan taalontwikkelingsstoornissen (TOS). Onze logopediste Marieke vertelt erover in een video en legt uit hoe logopedie hierbij kan helpen.

TOS is een taalontwikkelingsstoornis die bij veel mensen nog onbekend is. Vaak wordt TOS verward met een taalachterstand. Bij een taalachterstand kan de taalontwikkeling nog verbeteren. Bij een TOS verloopt de taalontwikkeling anders.

Kinderen/jongeren met TOS hebben moeite met het uiten en begrijpen van taal, omdat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Dankzij gespecialiseerde zorg, van bijvoorbeeld een logopedist, kunnen kinderen/jongeren met TOS goed meekomen.

 

Week van de Afasie

dinsdag 13 oktober 2020

Logopedist en afasietherapeut Marissa interviewt mevrouw B. in het kader van de Week van de Afasie.
Mevrouw B. heeft afasie. Afasie is een taalstoornis, die ontstaat door een niet-aangeboren hersenletsel. Het uit zich bij iedereen anders.

Sinds wanneer heeft u afasie en hoe is dat ontstaan?
Sinds 2008, dat is al heel lang geleden. Ik werd wakker en mijn hoofd was heel raar. Ik keek naar de wekker. Ik dacht dat het zes uur was, dus ik dacht: “Ik ga weer liggen.” Toen ging de wekker. Ik wilde wat zeggen tegen mijn man en toen kon ik niet meer praten. Mijn man zei: “Rustig aan, ga je maar even aankleden.” Ik ging naar de badkamer en zag toen dat mijn mond ook scheef was. Toen hebben we de dokter gebeld en moesten we naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik van alles; onderzoeken, medicijnen, enzo. Het bleek dat ik een stolsel had in de hersenen.

Hoe uit de afasie zich bij u? Waar heeft u problemen mee?
Ik kom niet helemaal goed uit mijn woorden, met de woordenschat. In mijn hoofd weet ik wel wat ik wil zeggen, maar dat komt er dan niet goed uit. En soms is ook het schrijven moeilijk, dan haal ik de a en de u bijvoorbeeld door elkaar. Dat is wel frustrerend. Ik zeg nu tegen mensen: “Ik heb afasie”, dan hoef ik het niet meer uit te leggen als het even niet lukt.

Hoe heeft logopedie u geholpen?
Logopedie was wel een openbaring. Als ik niet op een woord kan komen, dan kan ik nu bijvoorbeeld wat uitbeelden. De ander kan het woord zeggen dat ik bedoel. Ook helpt het mij om met omschrijvingen bij het woord te komen, wat ik wil zeggen.

Hoe zou het voor u zijn geweest als u geen logopedie had gehad?
Nou, dan was ik wel heel erg gefrustreerd gebleven. Bij logopedie heb ik geleerd dat ik hulp kan krijgen van de mensen in mijn omgeving. Dat is heel fijn. Mijn familie weet dat ik afasie heb. Als ik heel moe ben, dan gaat het soms even niet; het praten. Dan zegt mijn familie: “Geeft niks, doe maar rustig aan.” Ik kan er zo mee leren leven en heb het geaccepteerd. Ik lees nu veel en speel woordspelletjes, zoals Wordfeud en woordzoekers. Ik geniet nu wel weer van alles in het leven.

 

Wilt u meer informatie over afasie of over een logopedische behandeling bij onze praktijk? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer: 050 – 541 91 00 of stuur een mail naar: info@logopedischcentrum.nl

Opstarten behandelingen op locatie

dinsdag 19 mei 2020

Beste cliënten, ouders/verzorgers,

Wij zullen zorgvuldig weer beginnen met het geven van behandelingen op onze praktijklocaties. Waar het nog goed mogelijk is om telelogopedie (behandeling op afstand) te geven, zullen we dat ook blijven doen.
Het is fijn om onze cliënten weer fysiek te kunnen ontmoeten en u bent van harte welkom! Natuurlijk is voorzichtigheid mbt het coronavirus nog geboden. Daarom vragen wij u op de volgende maatregelen te letten als u weer een afspraak heeft op locatie:

⁃ Had u/uw kind/huisgenoot één of meerdere klachten in de afgelopen 24 uur of op dit moment zoals: hoesten, neusverkoudheid, koorts, benauwdheid?

⁃ Heeft u/uw kind/huisgenoot het coronavirus vastgesteld gekregen in de afgelopen 7 dagen? Of bent u in contact geweest met iemand met het coronavirus in de afgelopen 14 dagen?

Indien u één van deze vragen met ja kan beantwoorden, annuleer dan uw afspraak bij de logopedist.

Indien u deze vragen met nee kan beantwoorden, volg dan de volgende maatregelen bij uw afspraak:

⁃ Kom niet te vroeg, loop maximaal 5 minuten vantevoren naar binnen of wacht even buiten.

⁃ Kom zoveel mogelijk alleen/breng uw kind tot aan de wachtkamer. De logopedist komt u/uw kind ophalen. Andere gezinsleden kunnen eventueel buiten wachten.

⁃ Was de handen voor en na de behandeling.

⁃ Schud geen handen.

⁃ Hoest en nies in de elleboog.

⁃ Gebruik papieren zakdoekjes.

⁃ Houd 1,5 meter afstand.

Nieuwe maatregelen rondom het Coronavirus

woensdag 18 maart 2020

Beste cliënten/ouders,

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus gaan snel. Daarom lijkt het ons verstandig om met ingang van donderdag 19-03-2020 over te stappen op telelogopedie. Dit kan in overleg met uw logopedist afgestemd worden.

Aandacht voor TOS tijdens de Dag van de Logopedie

woensdag 4 maart 2020

“In eerste instantie dachten we dat onze jongste zoon een ‘late prater’ was”, vertellen de ouders van Erik. “Maar er bleek meer aan de hand te zijn. Toen Erik als 2-jarige nog maar nauwelijks een paar woorden had uitgesproken, werd door Kentalis een taalontwikkelingsstoornis (TOS) vastgesteld.”

Tijdens de Dag van de Logopedie op vrijdag 6 maart staat het thema TOS centraal. Het is een relatief onbekende stoornis die soms wordt verward met een taalachterstand. Kinderen met TOS hebben moeite met taal, omdat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Hierdoor verloopt hun taalontwikkeling afwijkend in vergelijking met leeftijdgenootjes. De kinderen hebben een normale intelligentie en horen goed.

Goed te behandelen
TOS is blijvend, maar kan wel goed behandeld worden. De ouders van Erik beamen dit. “Tot onze grote vreugde mocht hij als 3-jarige starten op de Taaltrein, een peuter/kleutergroep van Kentalis. Daarna stroomde hij door naar groep 1 van de Tine Marcusschool van Kentalis. Na groep 1 kon hij de overstap maken naar het regulier onderwijs, maar wel met ambulante begeleiding van Kentalis en logopediste Marissa van Logopedisch Centrum Noord.”

Adviezen voor thuis
Logopedische behandeling is erg belangrijk bij TOS. De behandeling wordt altijd afgestemd op de omgeving van het kind. De logopedist geeft adviezen mee voor thuis om de communicatie tussen de omgeving van het kind – en het kind zelf – zo goed mogelijk te laten verlopen.

Meedoen wordt makkelijker
De logopedist helpt bij het verbeteren van het functioneren van het kind in zijn totaliteit. Door de behandeling leert het kind anderen beter begrijpen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om mee te doen in dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld het spelen met leeftijdsgenootjes, kringgesprekken op school of activiteiten in de vrije tijd.

Trots op de resultaten
Erik is inmiddels 8 jaar. “Hij doet het supergoed in groep 4. In één op één gesprekken met ons kletst hij ons de oren van het hoofd. Wij genieten volop als hij meezingt met liedjes. Hij ging altijd met plezier naar Marissa, maar op dit moment gaat het zo goed met hem dat de wekelijkse logopedie is gepauzeerd. Door de adviezen van Marissa en van zijn ambulante begeleiders, kan hij zich steeds beter redden. Wij zijn ontzettend trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt. Mochten we in de toekomst merken dat hij qua logopedie wat extra hulp nodig heeft, dan zullen we zeker weer bij Marissa aankloppen!”

Kinderen met TOS:

  • leren hun moedertaal langzaam en moeizaam;
  • kunnen klanken en woorden moeilijk onthouden;
  • hebben moeite met de grammatica;
  • vinden omgaan met emoties lastig;
  • hebben moeite met plannen.

Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over TOS, neem dan gerust contact met ons op via ons telefoonnummer: 050-5419100 of stuur een mail naar info@logopedischcentrum.nl

Wil je bij ons werken?

woensdag 8 januari 2020

Het Logopedisch Centrum Noord is een allround logopediepraktijk met locaties in Groningen, Haren en Assen. Cliënten van jong tot oud met diverse hulpvragen zijn bij ons welkom. Onze logopedisten zijn up-to-date en hebben verschillende specialisaties. Lijkt het je leuk om deel uit te maken van ons team? Zou je meer informatie willen over werken bij ons in de praktijk? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met praktijkcoördinator en logopedist Annelot Sipkes.
Telefoonnummer: 06-23610390/050-5419100
E-mailadres: a.sipkes@logopedischcentrum.nl

Gelukkig nieuwjaar!

dinsdag 7 januari 2020

Namens ons hele team wensen wij u een heel voorspoedig en gezond 2020 toe! Ook dit jaar staan wij weer met een frisse blik voor u klaar!

Locaties Logopedisch Centrum Noord