Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Week van de Afasie

dinsdag 13 oktober 2020

Logopedist en afasietherapeut Marissa interviewt mevrouw B. in het kader van de Week van de Afasie.
Mevrouw B. heeft afasie. Afasie is een taalstoornis, die ontstaat door een niet-aangeboren hersenletsel. Het uit zich bij iedereen anders.

Sinds wanneer heeft u afasie en hoe is dat ontstaan?
Sinds 2008, dat is al heel lang geleden. Ik werd wakker en mijn hoofd was heel raar. Ik keek naar de wekker. Ik dacht dat het zes uur was, dus ik dacht: “Ik ga weer liggen.” Toen ging de wekker. Ik wilde wat zeggen tegen mijn man en toen kon ik niet meer praten. Mijn man zei: “Rustig aan, ga je maar even aankleden.” Ik ging naar de badkamer en zag toen dat mijn mond ook scheef was. Toen hebben we de dokter gebeld en moesten we naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik van alles; onderzoeken, medicijnen, enzo. Het bleek dat ik een stolsel had in de hersenen.

Hoe uit de afasie zich bij u? Waar heeft u problemen mee?
Ik kom niet helemaal goed uit mijn woorden, met de woordenschat. In mijn hoofd weet ik wel wat ik wil zeggen, maar dat komt er dan niet goed uit. En soms is ook het schrijven moeilijk, dan haal ik de a en de u bijvoorbeeld door elkaar. Dat is wel frustrerend. Ik zeg nu tegen mensen: “Ik heb afasie”, dan hoef ik het niet meer uit te leggen als het even niet lukt.

Hoe heeft logopedie u geholpen?
Logopedie was wel een openbaring. Als ik niet op een woord kan komen, dan kan ik nu bijvoorbeeld wat uitbeelden. De ander kan het woord zeggen dat ik bedoel. Ook helpt het mij om met omschrijvingen bij het woord te komen, wat ik wil zeggen.

Hoe zou het voor u zijn geweest als u geen logopedie had gehad?
Nou, dan was ik wel heel erg gefrustreerd gebleven. Bij logopedie heb ik geleerd dat ik hulp kan krijgen van de mensen in mijn omgeving. Dat is heel fijn. Mijn familie weet dat ik afasie heb. Als ik heel moe ben, dan gaat het soms even niet; het praten. Dan zegt mijn familie: “Geeft niks, doe maar rustig aan.” Ik kan er zo mee leren leven en heb het geaccepteerd. Ik lees nu veel en speel woordspelletjes, zoals Wordfeud en woordzoekers. Ik geniet nu wel weer van alles in het leven.

 

Wilt u meer informatie over afasie of over een logopedische behandeling bij onze praktijk? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer: 050 – 541 91 00 of stuur een mail naar: info@logopedischcentrum.nl

Locaties Logopedisch Centrum Noord