Stotteren is nooit fout

Maak kennis met stotterspecialist Loes Venema

Loes Venema is één van de nieuwkomers bij Logopedisch Centrum Noord. Ze neemt twaalf jaar werkervaring mee en is gespecialiseerd in stotteren. Momenteel volgt ze de internationale opleiding tot stottertherapeut (European Clinical Specialization in Fluency).

“Kinderen mogen onder geen beding denken dat stotteren fout is. Het is een andere manier van spreken, maar het is nooit fout”, benadrukt Loes. “Het stotteren mag er zijn. Vanuit acceptatie kunnen we tijdens de stottertherapie samen werken aan verbetering.”

Lange tijd werd gedacht dat stotteren een motorische stoornis was. Inmiddels is bekend dat stotteren voor het grootste deel genetisch is bepaald. “Het hoeft niet, maar soms is stotteren dus ook erfelijk. Ouders die zelf ook stotteren, weten heel goed wat de impact is van stotteren en welke gevoelens hierbij horen. Vooral in de omgang met anderen.”

Mijn stemmetje doet het niet

Vaak goed bedoeld, vullen mensen de zin aan van iemand die stottert. “De persoon die stottert, krijgt hierdoor het gevoel dat hij heel erg moet opschieten, wat zorgt voor extra spanning en het stotteren juist kan verergeren.” Ouders vinden het soms best moeilijk om met hun kind over het stotteren te praten, merkt Loes. “Ze willen het stotteren niet benadrukken, maar als je merkt dat het kind er echt moeite mee heeft en dingen zegt van ‘mijn stemmetje doet het niet’, dan kun je dat best erkennen. Dan voelt het kind zich ook gehoord.”

Coachende rol voor ouders

Loes behandelt zowel kinderen als volwassenen bij Logopedisch Centrum Noord. “Bij kinderen tot zes jaar betrek ik de ouders als co-therapeut intensief bij de behandeling, zodat zij thuis met hun kind oefenen op dezelfde manier als tijdens de therapie. Bijvoorbeeld door langzamer te spreken, kortere zinnen te maken en minder vragen te stellen. Bij veel kinderen gaat het stotteren vanzelf of met therapie over. Als het kind na het zevende levensjaar nog stottert, is de kans klein dat het nog overgaat.”

Stotteren is niet wie je bent

De therapie bij oudere kinderen en volwassenen richt zich op het beter leren kennen en het sturen van hun stotter. “Als je weet op welke momenten je het meeste last hebt van het stotteren, kun je leren om hier beter mee om te gaan.” Loes ziet het als een grote winst wanneer mensen ongevoeliger worden voor hun stotteren en denken: ‘Dat stotteren hoort bij mij. Ik ben wie ik ben, ook met mijn stotteren.’

 

Meer weten over onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op of kijk bij onze specialisaties.