Logopedie bij transgender mensen

Als transgendervrouw was Maartje al een poosje op zoek naar een logopedist waar ze terecht kon voor het vervrouwelijken van haar stem. “Het trainen van een stem om vrouwelijker te klinken vergt een specialisme waar niet iedere logopedist mee bekend is”, vertelt Maartje. “Transgender-zorg is op veel gebieden nog in ontwikkeling, waardoor het niet altijd duidelijk is waar je als transgendervrouw terecht kunt voor hulp. Ik was ontzettend blij toen ik Logopedisch Centrum Noord vond.”

De behandeling
“In Marieke vond ik een logopediste die mijn hulpvraag enthousiast oppakte. Ze denkt graag mee over de behandeling en de elementen van de stem die voor mij belangrijk zijn. We overleggen regelmatig hoe het gaat, en waar ik tegenaan loop in het dagelijks leven. Op deze manier hebben we een lijst van aandachtspunten opgesteld waar we afwisselend aan werken. Marieke doet haar best om oefeningen te bedenken die zowel leuk als relevant zijn. We werken aan onder andere mijn articulatie, ademhaling, klank, en zinsmelodie. Om dit alles te oefenen praat ik bijvoorbeeld over mijn werk, hobby’s of ik lees voor uit een boek. Samen hebben we ook lol om de grappige zinnen die Marieke soms verzint om bepaalde klanken of technieken te oefenen. Hierdoor heb ik altijd zin in onze afspraak!”

Meer zelfverzekerd
Door structureel te werken aan afwisselende onderdelen van mijn stemgebruik, merk ik dat mijn stem steeds een stukje vrouwelijker begint klinken. Hierdoor hoef ik me minder zorgen te maken hoe anderen naar me kijken, wanneer ik iets zeg. Ook zijn bijvoorbeeld telefoongesprekken minder spannend geworden, omdat ik inmiddels eigenlijk altijd als mevrouw wordt aangesproken. Ik voel me meer zelfverzekerd en zie minder op tegen interacties met anderen.

Vrouwelijker
Toen ik recent een opname van mezelf terugluisterde, nadat we al even geen opnames meer hadden gemaakt, was ik echt blij verrast. Ik hoorde ineens een veel vrouwelijker klinkende stem. Hierdoor liep ik de rest van de dag rond met een glimlach!”

 

Wanneer de stem bij transgender mensen niet goed bij de veranderende sekse past, spreken we van genderdysfonie. Bij een vrouw kan de stem bijvoorbeeld te laag zijn. Daarentegen hebben transgender mannen vaak moeite met hun stembereik. Lees meer over genderdysfonie en onze behandeling.