Dag van de logopedie 2025

Verrijking van de taalomgeving van kinderen: een ervaringsverhaal

Twijfels

‘’Je zou het niet moeten doen, maar als ouder kijk je soms toch naar wat de kindjes in je omgeving al kunnen. Het viel mij op dat mijn dochtertje in het spreken nog niet zo ver was als haar leeftijdsgenootjes. In sommige dingen liep ze voor, maar haar spreken leek daarom iets achter te blijven. Was er iets aan de hand? Of was het omdat ze in andere dingen voor liep? Ik maakte mij nog geen erge zorgen, maar besloot wel dat ik er iets mee wilde doen. Misschien ook een stukje onzekerheid, maar ik ben van mening dat je beter te vroeg aan de bel kunt trekken dan te laat. Vooral met het spreken.

Via het consultatiebureau kwam ik in contact met een logopedist van de GGD en die verwees ons weer door. Zo zijn mijn dochtertje en ik terechtgekomen bij Logopedisch Centrum Noord.

Stimuleren van de taalontwikkeling

Zelf praat ik veel met mijn dochtertje, spelen we spelletjes en zingen we regelmatig. Ik merkte dat ze al veel begreep en al heel snel opdrachtjes kon uitvoeren. Dus de taal begrijpen deed ze prima. We spelen veel samen en we bezoeken regelmatig een kinderboerderij of speeltuin. Ondertussen benoemde ik dan alles wat we zagen en probeerde haar mee te nemen in ‘het gesprek’. Toen ik eenmaal met de logopedist in gesprek kwam leerde ik dat taal spreken en taal begrijpen twee verschillende dingen zijn. Ik kreeg als tip kortere zinnen te gebruiken, zodat mijn dochtertje mij na kon gaan zeggen. Dus eerst 2-woordzinnen en zo uitbreiden naar 3, 4-woordzinnen enz. Wat deed en doet ze dat goed! Ze gaat als een speer vooruit, ik zou bijna zeggen dat ze elke dag nieuwe woorden zegt. Inmiddels zegt ze ook zinnen van minstens 5 of 6 woorden en lijkt ze op het niveau te zitten van haar leeftijdsgenootjes. Gelukkig deed ik volgens de logopedist al veel goed en was er geen grote aanpassing nodig. Maar ik merkte dat zelfs iets kleins al voor grote veranderingen kan zorgen.

Advies aan andere ouders

Mijn advies aan andere ouders zou zijn, maak je je zorgen over de taalontwikkeling van je kindje of ben je onzeker? Ga een gesprek aan met een logopedist en deel je zorgen/onzekerheden. Soms zijn er tips nodig of is er een oorzaak voor de achterblijvende taalontwikkeling, dan kan een logopedist je goed helpen. Alles gebeurt spelenderwijs, dus de kinderen vinden het vaak erg leuk. Mijn dochtertje loopt bij binnenkomst gelijk naar het poppenhuis of vraagt om de bal, ze heeft er erg naar haar zin bij de logopedie!’’