Daarom werd Sjoukje logopediste

Maak kennis met Sjoukje

Vroeger wilde ze juf worden. Uiteindelijk deed ze de opleiding tot tandartsassistente. Na afronding van haar studie wist ze dat ze meer wilde. “Ik zocht meer uitdaging en wou graag meer zelfstandigheid. Tijdens een open dag bij de opleiding Logopedie kwam ik erachter dat logopedie een heel breed werkveld is”, vertelt Sjoukje Klooster. “Dat ik met deze opleiding ook het onderwijs in kon, sprak mij direct heel erg aan.”

Logopediste en tandartsassistente

Inmiddels werkt ze drie dagen per week voor Logopedisch Centrum Noord, waarvan een deel inderdaad op een school. De andere twee werkdagen werkt Sjoukje als tandartsassistente. Een mooie combinatie, geeft Sjoukje aan: “Beide behandelen de patiënt in het mondgebied. Een behandeling van een logopedist bij verkeerd mondgedrag, kan een positief effect hebben op bijvoorbeeld het verloop van een beugeltraject.”

Raakvlakken

Al tijdens haar studie interesseerde Sjoukje zich voor de raakvlakken tussen beide beroepen. Een afstudeerscriptie naar de samenwerking tussen logopedisten en tandheelkundig personeel was hierdoor een logisch gevolg. “Voor de meeste tandarts- en logopediepraktijken bestaat het samenwerken uit het doorverwijzen en terugkoppelen. Sommige praktijken bieden een collegiaal consult aan, waarbij ze samen naar de patiënt kijken.” Toch valt er ook nog wel wat winst te behalen, is haar conclusie. Vooral waar het gaat om kennis over elkaars vakgebied. “Als je beter van elkaar weet wat je doet, weet je ook beter bij welke casussen je elkaar kunt versterken.”

Goede keus

Haar baan als logopediste bevalt Sjoukje goed. “Het werken met kinderen vind ik heel leuk. Kinderen hebben een mooie kijk op de wereld en stellen hele andere vragen dan volwassenen. Tijdens de behandeling schrijf ik de mooie uitspraken die ik hoor op. Als ik ze na de behandeling teruglees, geniet ik er opnieuw weer van. De keus om logopediste te worden, is voor mij een goede keus geweest!”