Werkjubileum Annelot Sipkes
Van startende logopedist tot drijvende kracht binnen de praktijk
Tien jaar geleden begon Annelot als logopedist in de praktijk van haar moeder, al was ze eigenlijk van plan om eerst ergens anders werkervaring op te doen. Nu, tien jaar later, is ze niet alleen logopedist, maar ook praktijkcoördinator. Wat begon als een baan voor twee dagen per week, is uitgegroeid tot een veelzijdige functie.
“Mijn moeder maakte me enthousiast voor logopedie,” vertelt Annelot. “Zij startte de praktijk 36 jaar geleden. Door haar verhalen raakte ik geïnteresseerd en besloot ik de opleiding logopedie te volgen. Na het afronden van haar studie ging Annelot eerst op reis. “Ik weet nog dat ik toen zei: ‘Ik ga straks eerst ergens anders werken. Dan zie ik later wel of ik nog bij de praktijk kom.’” Maar het liep anders. Toen ze terugkwam van haar reis, vertrok er net iemand uit het team. “Toen dacht ik: nou, ach, waarom niet? Het is eigenlijk ook wel heel leuk om meteen hier te beginnen. In het begin vond ik het best nog wel spannend. Ik weet nog wel dat ik het daarom heel lekker vond dat ik eerst maar twee dagen werkte. Niet direct de volle bak.”
Coördineren en behandelen
In de jaren die volgden deed Annelot ervaring op bij verschillende locaties van Logopedisch Centrum Noord, waaronder ook scholen. “Ik heb veel geleerd en werkte lange tijd uiteindelijk vier dagen per week als logopedist. Toen mijn moeder in 2009 stopte met werken in de praktijk, nam mijn vader het praktijkhouderschap op zich. Hij ondersteunt nu nog op de achtergrond. Zelf combineer ik de behandeling van cliënten inmiddels met mijn rol als praktijkcoördinator. De afgelopen vijf jaar ben ik echt gegroeid in die rol.” Juist de combinatie van het coördineren en het behandelen spreekt Annelot enorm aan. Samen met twee collega’s vormt ze nu het managementteam, waarmee ze de koers van de praktijk bepaalt. “Het is fijn om verantwoordelijkheden te delen. We vullen elkaar goed aan en werken doelgericht, mede dankzij de kwaliteitscyclus die we hanteren.”
Warm welkom
De praktijk wordt al jaren gewaardeerd met een 9+ in cliëntbeoordelingen. “We blijven onszelf continu verbeteren, onder andere op basis van de Qualizorg-enquêtes waarin we cliënten om feedback vragen over hun behandeling. Ik denk dat die hoge beoordeling ook komt doordat we veel specialisaties in huis hebben. Daardoor kunnen we echt met mensen meedenken en passende zorg bieden. We investeren in scholing, teamontwikkeling en vinden werkplezier heel belangrijk. Die positieve sfeer straalt af op cliënten. En daar begint het eigenlijk allemaal mee: een warm welkom, of dat nu aan de telefoon is, bij het eerste gesprek of in de behandelkamer. In mijn functie heb ik ook echt de tijd om cliënten persoonlijk te woord te staan wanneer ze contact met ons opnemen.”
Hecht team
Ook als werkgever wil Logopedisch Centrum Noord een fijne plek zijn. “We luisteren naar wat collega’s nodig hebben. Of het nu gaat om meer tijd, scholing, werkplezier of begeleiding. Er is altijd ruimte om te sparren en we denken zo flexibel mogelijk mee.” Ondanks dat de praktijk meerdere locaties heeft, is het een hecht team. “We hebben een vaste kern van mensen die wat langer bij ons werken, maar ook beginnende logopedisten. Natuurlijk vertrekt er soms iemand, bijvoorbeeld omdat ze liever in een ziekenhuis willen werken. Dat snap ik heel goed, maar veel collega’s geven juist aan dat ze het fijn vinden om bij een vrije vestiging te werken.”
Specialisme
Annelot heeft zich steeds meer gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen. Ze ziet veel cliënten met stemproblemen, ademhalingsklachten, globusklachten en spanningsgerelateerde klachten. “Vaak behandel ik deze klachten met manuele larynxfacilitatie. Dat is echt mijn specialisatie geworden,” vertelt ze. “Het mooie is dat er vrij snel positief effect te merken is.” Ze herinnert zich een cliënt die constant een beetje moest overgeven en kokhalzen. “Na een paar behandelingen was dat helemaal verdwenen. Het had zo’n impact op zijn dagelijkse leven en het was relatief makkelijk op te lossen. Dan besef je hoe spierspanning iemand kan beïnvloeden en hoeveel verlichting je kunt bieden door logopedie. Het is dan heel dankbaar werk als je kunt ondersteunen bij die klachten.”
Werkplezier
Wat haar dag goed maakt? “Dat kan van alles zijn. Een goed gesprek met een collega, een geslaagde behandeling, of gewoon even lekker door kunnen werken aan de administratie. Maar ook samen lunchen of lachen op de werkvloer. Werkplezier vind ik echt belangrijk.” En hoewel de toekomst nog openligt, kijkt Annelot tevreden terug. “Tien jaar op dezelfde plek klinkt lang, maar de jaren zijn echt voorbijgevlogen. “De praktijk is continu in beweging en dat houdt mijn werk boeiend. Ik haal veel energie uit de fijne samenwerkingen binnen het team en met onze partners. En hoe beter ik word in mijn vak én in mijn rol als coördinator, hoe leuker het wordt. Daarom werk ik hier nog steeds met zoveel plezier.”