Logopedie aan jonge kinderen met eet- en drinkproblemen

Maak kennis met Rimmie

Rimmie werkt voornamelijk als preverbaal logopedist bij Logopedisch Centrum Noord. Dit houdt in dat zij zich bezighoudt met logopedie aan jonge kinderen met eet- en drinkproblemen. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts. Bijvoorbeeld een kinderarts of de maag-darm-leverarts.

Logopedie aan huis

“Het is aan mij om te achterhalen waarom kinderen niet eten en drinken. Soms lukt dat, maar soms is het ook niet te achterhalen. Dan moet je gewoon dealen met dat ze niet willen, niet kunnen of niet durven eten. Er zijn veel verschillende manieren om deze kinderen hierbij te helpen. Dit doe ik eigenlijk altijd in de thuissituatie. Eten is zoiets fundamenteels. Als je een kind voor de behandeling uit de vertrouwde omgeving haalt, wordt het vaak nog lastiger.

Koffertje met eten

Tegenwoordig gebruik ik in de behandeling bij peuters vaak mijn koffertje. In dit koffertje heb ik allemaal bakjes met eten. Ik laat eerst eten zien wat het kind wel lust. Van daaruit maak ik een reeks met eten dat qua kleur en vorm op elkaar lijkt. In het begin is het naar eten kijken al heel spannend voor deze kinderen. De volgende stap is om het eten uit het bakje te halen en zo bouw ik dat heel langzaam op. Hierdoor gaan kinderen desensibiliseren. Ze worden minder gevoelig voor eten dat ze niet kennen en eigenlijk ook niet willen kennen. Op een gegeven moment merk je dat ze wel een stukje in hun mond durven te doen, maar het er daarna ook weer uithalen. Voordat iemand het doorslikt, ben je al heel wat stapjes verder. Het is echt een kwestie van wennen, proberen en oefenen. Hierbij betrek ik ook de ouders. Het is de kunst om ouders elk klein stapje te laten zien.”