Logopedie moet vooral leuk zijn

Maak kennis met Molin

“Het contact met de kinderen: dat vind ik het allerleukste aan mijn werk als logopediste” vertelt Molin van der Luit. ”Kinderen zijn heel open en eerlijk en flappen alles eruit.” Dat ze de kinderen voor de behandeling vaak ziet op hun school, ervaart Molin als een groot voordeel. “Ik heb korte lijntjes met de leerkrachten: we bespreken ook tussendoor de vorderingen en als er vragen zijn, kan ik direct advies geven.”

Werken aan doelen

De kinderen die Molin behandelt hebben vaak een verwijzing van een huisarts, tandarts of de jeugdarts. De leeftijden zijn heel divers. “Op dit moment behandel ik kinderen tussen de twee en 21 jaar. Veel van deze kinderen volgen speciaal onderwijs en hebben een taal- of communicatieachterstand. Tijdens de behandeling werken we aan concrete doelen, maar voor de kinderen moet logopedie vooral leuk zijn. Dat is onze insteek.”

Samen spelen

Een goed moment om logopedie te oefenen is tijdens het spelen. “Als het kindje nog heel jong is, zitten we samen op de grond en spelen we met een bal of een auto. Met oudere kinderen doe ik vaak een spelletje. Bij Ganzenbord of Lotto laat ik ze bijvoorbeeld bij elk plaatje een mooie zin maken.” De behandelingen zijn altijd maatwerk. Ook ouders krijgen tips hoe zij thuis met hun kind kunnen oefenen. “In een schrift geven we oefeningen mee voor thuis. Als ouders vragen hebben, kunnen ze die ook in het schrift zetten. Zo werken we samen aan verbetering.”