Logopedie succesvol bij long-covid patiënten

“Door logopedie heb ik geleerd hoe ik mijn ademhaling moet veranderen”, vertelt Marit (35 jaar)*. “Ik verdeel mijn adem nu beter over mijn zinnen.” Marit heeft long-covid. Zij is geen uitzondering. Een deel van de mensen houdt na een coronabesmetting langer last van klachten.

“Bij Logopedisch Centrum Noord helpen wij mensen die na een corona-infectie moeite hebben met slikken, ademhalen en/of het gebruiken van de stem. Samen onderzoeken we welke therapievorm of welk middel het beste past en werkt” legt logopediste Paulien uit. Vaak wisselt ze een behandeling in de praktijk af met een online-behandeling, zodat mensen niet te veel worden belast.

Meer rust en ontspanning

Marit geeft aan dat ze door de behandelingen een stuk rustiger en meer ontspannen is geworden. “Voordat ik met de behandelingen begon, ging het spreken heel zwaar. Ik merk nu dat het een stuk gemakkelijker gaat. Ik voel me niet langer benauwd, waardoor ik ook weer veel actiever ben geworden. Ik wil nu bijvoorbeeld weer op vakantie met vrienden. Dat wilde ik voorheen totaal niet.”

Meer energie

De behandeling is eigenlijk een heel mooi proces, waarbij de cliënt steeds beter voelt hoe hij/zij zelf de ademhaling kan sturen. Veel cliënten hebben al langere tijd te maken met verminderde energie. Paulien: “Het is mooi om te merken dat mensen met long-covid door logopedie niet alleen baat hebben op het gebied van ademhaling, slikken en stem, maar als gevolg hiervan ook weer meer energie krijgen.”

*Vanwege privacy niet haar echte naam.