LCN verwelkomt 2 nieuwe logopedisten!

Nienke Hofman houdt van de variatie bij Logopedisch Centrum Noord

Communicatie lijkt zo vanzelfsprekend. Maar Nienke weet dat dit niet voor iedereen geldt. “Juist dit inspireert mij en daagt mij uit om op zoek te gaan naar passende mogelijkheden binnen logopedie, om zo de communicatie te bevorderen.” Nienke werkt sinds januari 2021 bij LCN.

Ze heeft een gevarieerde baan. Ze ziet cliënten in de praktijk in Lewenborg in Groningen, bij een school in Haren en in de praktijk aan de Brunelstraat in Assen. Daarnaast ziet Nienke ook kinderen van het AZC in Assen  en vanaf maart start ze op Kindcentrum De Lichtbaak in Assen. Een heel verschil met haar vorige baan, waar ze alleen online logopedie aanbood. “Werken in een praktijk past beter bij mij omdat ik mensen dan fysiek kan zien. Het maakt de behandeling voor mij persoonlijker. Zelf vind ik het werk ook creatiever, omdat ik nadenk hoe ik de behandeling kan inrichten zodat deze het beste aansluit bij de cliënt.”

Logopedie moet vooral leuk zijn
Vooral bij kinderen vindt ze dit elke keer weer een uitdaging. Logopedie hoeft niet per se aan tafel vindt Nienke. “Je hebt ook kinderen die het leuk vinden om wat actiever te zijn, daar pas ik mijn behandeling graag op aan. Het moet vooral leuk zijn om met taal bezig te zijn. Dat kan juist heel goed met een creatief taalspel.”

Met handen en voeten
Haar bevlogenheid en enthousiasme helpen haar ook bij het aanbieden van logopedie aan kinderen die in het AZC wonen. Dit vraagt nog wat extra van haar creativiteit. “Het is eerst vaak een zoektocht hoe je elkaar het beste kunt begrijpen. Soms communiceren we met handen en voeten”, vertelt Nienke lachend. “Pas als je elkaar begrijpt, kun je samen werken aan de ontwikkeling. Ook kan ik gebruikmaken van de tolktelefoon. De verschillende culturen met eigen gewoonten en eigen taal, vind ik erg fascinerend. “Ik vind het een hele unieke en bijzondere doelgroep.”

Maatwerk
Vooral de variatie aan doelgroepen maakt dat Nienke haar werk bij Logopedisch Centrum Noord leuk en uitdagend vindt. “Logopedie is voor mij iets wat we samen doen. Ik vind het belangrijk om de cliënt én zijn/haar omgeving te betrekken bij de behandeling. Elke behandeling is maatwerk.”


Nieuwe medewerker Gerlin Koops-Smelt over het werken bij Logopedisch Centrum Noord

“Ik ben echt heel blij dat ik bij het Logopedisch Centrum Noord ben komen werken. Ik kan nu weer werken met voor mij de leukste doelgroep”, vertelt Gerlin enthousiast. Zij versterkt sinds een aantal maanden het team van logopedisten. Gerlin werkt een dag in de praktijk aan de Molenstraat in Assen en een dag bij de multifunctionele accommodatie Het Schakelveld. Hier geeft zij logopedie aan kinderen van het speciaal onderwijs. “Dat is echt wel mijn ding.”

Gerlin heeft zich gespecialiseerd in bijzondere doelgroepen. Ze volgde een cursus logopedie bij downsyndroom en heeft veel ervaring met de behandeling van kinderen met autisme en andere syndromen.

Uitdagende doelgroep
De afwisseling tussen de reguliere doelgroepen en de kinderen spreekt haar aan. Toch geeft het werken met de kinderen van het speciaal onderwijs het werk voor haar nog iets extra’s. “Ik vind het echt een hele uitdagende doelgroep. Vooral hun onbevangenheid. Hierdoor stel ik mijn doelen ook anders; in veel kleinere stappen. Geen enkele behandeling is hetzelfde. Ik heb geleerd om veel creatiever te werken. En het leuke is dat ik dat ook bij mijn andere behandeling heel goed kan toepassen.”

Non-verbaal en verbaal
Bij de kinderen van het speciaal onderwijs is Gerlin heel erg met de basis bezig. “Sommige laagontwikkelende kinderen communiceren nog nauwelijks. Tijdens logopedie richt ik mij dan heel erg op de communicatieve voorwaarden, zoals het oogcontact maken en het benoemen van de dingen die we doen. Om taal te ondersteunen, gebruik ik ook veel gebaren tijdens de behandeling. Het is echt afwisselen tussen non-verbale en verbale communicatie.”

Communicatie is de basis
“Ik denk dat communicatie de basis is in ieders leven. Het helpt je om je te uiten en te vertellen hoe je je voelt en wat je wilt. Ik vind het dan ook heel mooi om te zien dat kinderen zich ontwikkelen en op een gegeven moment wel iets duidelijk kunnen maken. En vooral ook; dat anderen hun kunnen begrijpen. Je ziet ze dan ook veel blijer worden, omdat ze zich zekerder voelen en beter snappen wat er om hun heen gebeurt.”