Door logopedie meer zelfvertrouwen

Maak kennis met Eline Salomons

“De doelen die cliënten behalen tijdens de logopedische behandeling lijken soms klein, maar zijn heel groot voor het zelfvertrouwen,” vertelt Eline Salomons. Bij haar werk als logopediste bij Logopedisch Centrum Noord werkt ze met een gevarieerde doelgroep, waarbij de behandeldoelen sterk uiteenlopen. “Dat vind ik een voordeel van het werken bij een vrije vestiging voor logopedie.”

Ik joop naar de kjas

“Ik behandel nu een meisje dat de letter L uitspreekt als een J. Ze zegt dan bijvoorbeeld: ‘Ik joop naar de kjas’. Met dit meisje ben ik heel erg bezig om haar bewust te maken van de klanken. Nu weet ze dat de L een klank is die voor in haar mond zit en dat de J een klank is die wat verder achter in de mond zit. Door haar de kenmerken van klanken te leren, weet zij steeds beter hoe ze de klank moet maken. We oefenen de klanken samen ook voor de spiegel, zodat ze kan zien bij welke klanken haar tongpunt omhoog gaat.”

Trots

“Op een gegeven moment zei dit meisje tegen mij: ‘Ik ga zo terug naar de kjas’. Toen ik ‘kjas’ vragend herhaalde zei ze: ‘Nee, nee, naar de KLAS.’ Ze was toen zo trots op zichzelf, dat ze het woord klas goed zei. Voor een ander kan het lijken dat het maar één letter is of één klank, maar voor dit meisje is het een heel groot verschil. Vol trots liep ze daarna haar klas binnen en zei ze: ‘Juf juf juf, KLAS.’ Ze stond echt te glunderen. Dat vind ik echt mooie momenten.”

Doelen op activiteitenniveau

Ook bij volwassenen merkt Eline dat cliënten weer het vertrouwen in hun lichaam terugkrijgen door logopedie. “Het is natuurlijk een hele andere reactie dan bij kinderen, maar het is dezelfde trots. De behandeldoelen stellen we altijd samen op. Ze zijn steeds meer gericht op participatieniveau. Dus op wat iemand daadwerkelijk wil in het dagelijks leven, in plaats van welke functies hersteld moeten worden. Bij een kind kan bijvoorbeeld het doel zijn: mijn meester en mijn klasgenootjes begrijpen mij goed, wanneer ik iets vertel. Hierdoor voel ik mij minder vaak gefrustreerd. En bij een volwassene: ik kan zonder buiten adem te raken met mijn kleinkinderen op de fiets naar de kinderboerderij. Ons doel is om de klachten die zorgen voor belemmeringen in het dagelijks leven te verminderen.”