De positieve aanpak van Geralda
Sinds september 2024 werkt Geralda bij Logopedisch Centrum Noord. Haar werk speelt zich af op drie verschillende locaties, waar ze kinderen helpt met taal- en spraakproblemen. Haar passie ligt bij het werken met kinderen met een verstandelijke beperking en TOS. “Ik vind het belangrijk dat ze met plezier naar logopedie gaan én ook blij weggaan,” vertelt Geralda.
Haar benadering is altijd positief. Ze merkt dat sommige kinderen stiller zijn, omdat ze bang zijn om iets verkeerd te zeggen. “Dan denk ik: probeer het alsjeblieft, je kunt meer dan je denkt! Het is mijn taak om de kinderen tijdens de behandeling op hun gemak te stellen”, vertelt ze. “Ik moedig hen aan: probeer het maar gewoon. Een foutje maken is niet erg.”
Andere manieren
Sommige kinderen merken heel goed wanneer ze iets nog niet helemaal goed doen. “In plaats van hen te verbeteren, reik ik manieren aan om het op een andere manier te proberen,” legt Geralda uit. Als een kind begrijpt hoe het anders kan, zie je vaak een mooie verandering. “Soms verschijnt er een lach op het gezicht en soms verandert zelfs de hele houding: ze ontspannen, durven meer en oefenen vaker met het maken van zinnen of het vertellen van verhalen.”
Spelenderwijs oefenen
Elke behandeling stemt ze af op de interesses en voorkeuren van het kind. De meeste kinderen willen liever niet stilzitten en wachten, daarom gaan de behandelingen heel spelenderwijs. “Voor het ene kind kies ik een werkvorm, voor het andere een spel. Het mooiste is dat ze plezier hebben en daardoor niet eens door hebben dat ze met logopedie bezig zijn,” vertelt Geralda.
Ouderbetrokkenheid
De betrokkenheid van ouders vindt Geralda heel waardevol. “Ik bel wel met ouders of stuur filmpjes van de behandelingen, zodat ze kunnen zien waar we mee bezig zijn tijdens de logopedie op school. Dit helpt en motiveert hen om thuis verder te oefenen en dat is belangrijk. Logopedie duurt immers maar een halfuurtje per week. Ik merk echt verschil wanneer er ook thuis geoefend wordt. Hoe beter het gaat, hoe meer zelfvertrouwen het kind krijgt en dat helpt om mooie stappen te zetten in de ontwikkeling.”