Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Stotteren bij kinderen

Stotteren bij kinderen ontstaat meestal tussen het tweede en vijfde levensjaar. Veel kinderen maken in die tijd een explosieve groei door van de taal. Zij moeten wel eens zoeken naar woorden en zinsvormen en gaan dan herhalen: ”….en toen, toen, toen eh toen…”. Dit noemen we normale niet-vloeiendheid. In de meeste gevallen gaat deze vorm van stotteren binnen een half jaar vanzelf weer over. Het is belangrijk dat u contact opneemt als u zich zorgen maakt, vragen heeft, als u merkt dat het stotteren krampachtig en gespannen is of dat het kind zich schaamt voor het spreken (en bijvoorbeeld minder durft te zeggen). Bij sommige kinderen houdt het stotteren langer dan een half jaar aan, of begint het pas wanneer zij wat ouder zijn. Ook dan is het goed om contact op te nemen om te kijken of een stotterbehandeling, of het monitoren van het stotteren, gewenst is.

Stotterspecialist

Binnen ons team hebben wij een geregistreerde stotterspecialist, dit is Annelot Sipkes. Zij heeft hiervoor verschillende opleidingen afgerond (waaronder ‘DCM’ en ‘Lidcombe’). Omdat het stotteren bij elk kind anders is, stemt zij de therapie af op wat het kind nodig heeft. Dit gaat altijd in goed overleg met u als ouder(s). Tijdens de intake zal zij de mogelijkheden en haar adviezen met u delen.

“Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden voor uw kind om (weer) vloeiend te spreken of het zo goed mogelijk om te gaan met het stotteren. Ik vind het bijzonder mooi om hier aan bij te kunnen dragen.”

 

 

Locaties Logopedisch Centrum Noord