Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Stotterspecialist: Annelot Sipkes

woensdag 27 februari 2019

In 2018 werd collega Annelot Sipkes officieel ‘stotterspecialist’. Zij behandelt voornamelijk kinderen die stotteren. Hiervoor heeft zij verschillende opleidingen afgerond:

“De leeftijd van het kind is belangrijk om te bepalen welke stottertherapie ik in zet. De cursussen die ik heb gevolgd richtten zich op twee verschillende doelgroepen: kinderen in de basisschoolleeftijd en jonge kinderen (tot 6 jaar). Beide groepen vragen weer om een andere aanpak. Bij de jonge kinderen staat het coachen van de ouders centraal. Ik leer ze hoe ze hun stotterende kind het beste kunnen benaderen. Hier kan ik bijvoorbeeld de DCM-therapie (Demands and Capacities Model) voor inzetten. Deze therapie richt zich op het verminderen van de factoren die het stotteren in stand houden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan andere leden in het gezin van het stotterende kind die een hoog spreektempo hebben. Daarnaast werk ik bij deze therapie aan de eigen capaciteiten van het kind.

Een andere mogelijkheid bij deze doelgroep is de therapie volgens het ‘Lidcombe programma’. Dit is een gedragstherapie waarbij ouders leren hoe ze vloeiende spraak kunnen uitlokken en belonen, en daarnaast de ‘stotters’ van het kind kunnen corrigeren. Ouders kunnen bij mij kiezen naar welke therapie hun voorkeur uitgaat.

Wat ik leuk vind is dat er tijdens de behandeling veel verschillende aspecten aan bod komen. Zoals de spraak-taalontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de interactie tussen gezinsleden. Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden voor het kind om (weer) vloeiend te spreken of het zo goed mogelijk om te gaan met het stotteren. Ik vind het bijzonder mooi om hier aan bij te kunnen dragen.

Mocht u vragen hebben of twijfelen of een stotterbehandeling nodig is: ik sta graag voor u klaar met advies.”

Annelot Sipkes

Locaties Logopedisch Centrum Noord