Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 8.7

Groningen (T) 050 541 91 00
Assen (T) 085 273 32 53
Haren (T) 085 273 32 53

Internationale Moedertaaldag

woensdag 21 februari 2018

Vandaag, 21 februari, is het Internationale Moedertaaldag.

We hebben er allemaal in ieder geval één; een moedertaal. Moedertaal is de taal die je vanaf je geboorte van je ouders leert. De meeste mensen zijn opgevoed met één moedertaal, maar soms zijn er mensen met zelfs twee moedertalen. Op de wereld bestaan meer dan 6900 talen!

De Internationale Moedertaaldag staat in het teken van de diversiteit die we hebben aan talen en culturen. Het is een dag om bij stil te staan dat elke moedertaal waardevol is.

Wist je dat handgebaren al kunnen verraden wat voor moedertaal je spreekt? Als je bij het praten handgebaren gebruikt wordt je boodschap duidelijker. Denk maar eens aan baby’s of kleine kinderen, die gebruiken ook handgebaren om duidelijk te maken dat ze bijvoorbeeld iets willen hebben. Als je ouder wordt, zitten er eigenschappen in de handgebaren die specifiek voor de taal zijn. Zo blijkt het dat in het Nederlands de handgebaren vooral over het voorwerp gaan. Terwijl in het Frans de handgebaren meer over de beweging of activiteit gaan.

Een taal goed leren spreken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ongeveer 7% van de kinderen in Nederland hebben een taalontwikkelingsstoornis. Voor hen is het leren spreken en begrijpen van taal heel lastig! Of denk maar eens aan mensen die een andere moedertaal hebben en op latere leeftijd Nederlands moeten leren. Voor hen kan het heel lastig zijn om bepaalde klanken of woorden uit te spreken, omdat die in hun eigen moedertaal niet eens bestaan. Hierin kan logopedie een rol spelen. De logopedist kan hulp bieden in het begeleiden en verbeteren van de communicatie en verstaanbaarheid. En een tip voor thuis: In de bibliotheek zijn kinderboeken in verschillende moedertalen beschikbaar!

Locaties Logopedisch Centrum Noord