Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Logopedie en autisme: de moeder van Ivan aan het woord

woensdag 6 maart 2019

Vandaag, 6 maart, is de Europese Dag van de Logopedie. Het thema van dit jaar is de begeleiding van cliënten met autisme. Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben moeite met communiceren. Ze vinden het lastig om contacten met anderen te leggen. Dit merk je al bij heel jonge kinderen. Een logopedist kan hierbij ondersteunen. In onze praktijk zien wij veel kinderen met autisme. Ivan (bijna 3 jaar) is hier één van. Hij is in behandeling bij Marissa Vrieze. Zijn moeder vertelt wat logopedie voor hen betekent:

“Sinds Ivan naar logopedie gaat begrijpen wij hem als ouders veel beter. Elke week leert hij meer woordjes en laat hij meer zien in de communicatie. Ook het wijzen en aankijken gebruikt Ivan steeds meer. Omdat Ivan autisme heeft is hij laat begonnen met praten en kon hij zich niet goed duidelijk maken. Ivan wil vooral dingen zelf oplossen en zal niet snel om hulp vragen. Bij logopedie leert hij om hulp te vragen door te wijzen en je aan te kijken. Voorheen was het zo dat Ivan snel gefrustreerd was wanneer iets niet lukte, nu zien we steeds vaker dat hij minder snel gefrustreerd is doordat we hem beter begrijpen en hij zich beter kan uiten. Eerst dachten we dat logopedie nog geen goed idee zou zijn omdat we het gevoel hadden dat er dan te veel van Ivan gevraagd zou worden en het te gedwongen zou zijn. Nu blijkt dat Ivan het heel erg leuk vindt bij logopedie! Hij weet precies wat er van hem verwacht wordt en hij wordt spelenderwijs steeds meer uitgedaagd om te communiceren.”

In de begeleiding van kinderen met autisme werken we nauw samen met ouders, en wanneer dit gewenst is ook met andere zorgprofessionals. Dit doen we altijd in goed overleg.

Marissa Vrieze

Locaties Logopedisch Centrum Noord