Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 8.7

Groningen (T) 050 541 91 00
Assen (T) 085 273 32 53
Haren (T) 085 273 32 53

Blog: Adem in…adem uit: hyperventilatie

vrijdag 2 februari 2018

Het lijkt simpel, even in- en uit ademen. We doen dit, zonder dat we ons er altijd bewust van zijn, dag en nacht door. Maar voor sommige mensen is het niet altijd even makkelijk.

“Door logopedie heb ik mijn ademhaling beter onder controle en adem ik goed naar mijn buik”.

Een licht gevoel in haar hoofd, duizeligheid en een gejaagde en hoge ademhaling: een studente (22 jaar) komt bij mij naar logopedie met hyperventilatieklachten. Symptomen die zomaar opspelen, in gesprek tijdens het koffiedrinken met een medestudent of tijdens het afrekenen van de boodschappen in de supermarkt. De klachten bezorgen haar een angstig gevoel. Maar wat is hyperventilatie eigenlijk en hoe kom je hier vanaf?

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie betekent ‘versnelde ademhaling’. Bij hyperventilatie adem je sneller en dieper dan normaal. De ademfrequentie is normaalgesproken 10 keer per minuut, maar iemand met hyperventilatie ademt wel meer dan 20 keer per minuut.

Als je aan het hyperventileren bent kan dit heel beangstigend zijn, je krijgt het gevoel dat je geen lucht meer krijgt. Hierdoor kun je nog meer gaan hyperventileren.

Door de snelle en diepe ademhaling krijg je veel zuurstof binnen, waar tegelijkertijd CO2 uit het bloed verdwijnt. Omdat de samenstelling van het bloed verandert, ontstaan er klachten. Er wordt minder zuurstof vervoerd, waardoor bepaalde lichaamsdelen onvoldoende zuurstof krijgen.

De symptomen verschillen per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn: duizeligheid, misselijkheid, flauwvallen, pijn op de borst of tintelingen rond de mond en handen.

Paniek bij het ervaren van deze symptomen zorgt ervoor dat de ademhaling steeds ongecontroleerder wordt.

Hyperventilatie wordt vaak veroorzaakt door spanningen of stress, maar kan ook komen na bijvoorbeeld een grote inspanning, een panieksituatie of wanneer iemand zich op grote hoogte bevindt.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute of chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie is de ademhaling altijd te hoog en diep.

Wat kan logopedie betekenen?

Wanneer je (één van) deze symptomen herkent en deze jou beperken in het dagelijkse leven is het goed hier actie op te ondernemen. Logopedie kan hiervoor een oplossing bieden. Logopedie richt zich op een ontspannen ademhaling en geeft handvaten hoe je bijvoorbeeld tijdens een acute aanval weer rustig kunt worden. De oefeningen die de logopedist doet zijn gericht op het bewust worden van de ‘lage buik ademhaling’ in rust en het gebruiken van deze ademhaling tijdens het spreken. De therapie bouwt zich op: we beginnen op klankniveau, en gaan daarna door naar woordniveau, zinsniveau, tekstniveau en uiteindelijk naar de spontane spraak.  

 “Ik ga sinds drie maanden naar logopedie om op een betere manier adem te halen. Ik merk nu al veel verbetering. Lise-Marije geeft goede oefeningen en brengt het op een hele leuke manier, ook legt ze goed uit waarom ze een bepaalde oefening doet en zorgt ervoor dat je het goed uitvoert”.

De klachten zijn door de logopediebehandeling veel minder geworden. Ze heeft geleerd een ontspannen ademhaling toe te passen in rust, maar ook tijdens het spreken. Ze durft de dagelijkse gesprekken weer aan te gaan!

Locaties Logopedisch Centrum Noord