Logo Logopedisch Centrum Noord: logopedie in Groningen, Assen, Haren en Winsum

Cliënten beoordelen onze praktijk: 9.2

Aandacht voor TOS tijdens de Dag van de Logopedie

woensdag 4 maart 2020

“In eerste instantie dachten we dat onze jongste zoon een ‘late prater’ was”, vertellen de ouders van Erik. “Maar er bleek meer aan de hand te zijn. Toen Erik als 2-jarige nog maar nauwelijks een paar woorden had uitgesproken, werd door Kentalis een taalontwikkelingsstoornis (TOS) vastgesteld.”

Tijdens de Dag van de Logopedie op vrijdag 6 maart staat het thema TOS centraal. Het is een relatief onbekende stoornis die soms wordt verward met een taalachterstand. Kinderen met TOS hebben moeite met taal, omdat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Hierdoor verloopt hun taalontwikkeling afwijkend in vergelijking met leeftijdgenootjes. De kinderen hebben een normale intelligentie en horen goed.

Goed te behandelen
TOS is blijvend, maar kan wel goed behandeld worden. De ouders van Erik beamen dit. “Tot onze grote vreugde mocht hij als 3-jarige starten op de Taaltrein, een peuter/kleutergroep van Kentalis. Daarna stroomde hij door naar groep 1 van de Tine Marcusschool van Kentalis. Na groep 1 kon hij de overstap maken naar het regulier onderwijs, maar wel met ambulante begeleiding van Kentalis en logopediste Marissa van Logopedisch Centrum Noord.”

Adviezen voor thuis
Logopedische behandeling is erg belangrijk bij TOS. De behandeling wordt altijd afgestemd op de omgeving van het kind. De logopedist geeft adviezen mee voor thuis om de communicatie tussen de omgeving van het kind – en het kind zelf – zo goed mogelijk te laten verlopen.

Meedoen wordt makkelijker
De logopedist helpt bij het verbeteren van het functioneren van het kind in zijn totaliteit. Door de behandeling leert het kind anderen beter begrijpen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om mee te doen in dagelijkse situaties. Bijvoorbeeld het spelen met leeftijdsgenootjes, kringgesprekken op school of activiteiten in de vrije tijd.

Trots op de resultaten
Erik is inmiddels 8 jaar. “Hij doet het supergoed in groep 4. In één op één gesprekken met ons kletst hij ons de oren van het hoofd. Wij genieten volop als hij meezingt met liedjes. Hij ging altijd met plezier naar Marissa, maar op dit moment gaat het zo goed met hem dat de wekelijkse logopedie is gepauzeerd. Door de adviezen van Marissa en van zijn ambulante begeleiders, kan hij zich steeds beter redden. Wij zijn ontzettend trots op wat hij tot nu toe heeft bereikt. Mochten we in de toekomst merken dat hij qua logopedie wat extra hulp nodig heeft, dan zullen we zeker weer bij Marissa aankloppen!”

Kinderen met TOS:

  • leren hun moedertaal langzaam en moeizaam;
  • kunnen klanken en woorden moeilijk onthouden;
  • hebben moeite met de grammatica;
  • vinden omgaan met emoties lastig;
  • hebben moeite met plannen.

Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over TOS, neem dan gerust contact met ons op via ons telefoonnummer: 050-5419100 of stuur een mail naar info@logopedischcentrum.nl

Locaties Logopedisch Centrum Noord